Taiwan avvecklar nybyggd reaktor

2016-06-16 12:32  

Nya regeringen i Taiwan stoppar starten av ny kärnreaktor och stänger all kärnkraft 2025.– Därmed öppnas möjligheter för svenska bolag, säger Henrik Persson, på Business Sweden.

Antikärnkraftsdemonstrationer samlade 200 000 deltagare i Taiwans huvudstad Taipei häromåret. Och slagsmålet under en kärnkraftsdebatt i parlamentet visades till och med på svensk tv.

Efter år av hetsiga debatter om kärnkraftens vara eller inte vara, sätter landets första kvinnliga ledare ner foten i energifrågan. Taiwans nyvalda president Tsai Ing-wen vill avskaffa kärnkraften.

Till sin ekonomiminister har presidenten utsett Lee Shih-guang, med lång erfarenhet av energifrågor. På sin första presskonferens häromveckan konstaterade Lee Shih-guang att det inte längre finns utrymme för fortsatt diskussion.

– Kärnkraften ska vara avslutad 2025, sa den nya ekonomiministern, och lämnade också beskedet att den omdiskuterade fjärde kärnkraftsanläggningen inte kommer att startas, enligt The China Post.

Kärnkraften står i dag för en femtedel av Taiwans elproduktion. Andelen förnybar energi är kring 10 procent, men ska vara uppe i 20 procent 2025, enligt nya regeringens planer.

– Den nya regeringen har höga ambitioner vad gäller satsningen på miljö och förnybar energi. Och det betyder nya exportmöjligheter för svenska företag, säger Henrik Persson, på Business Sweden.

Han tänker bland annat på svenska Hexicon, som har en lösning för flytande vindkraftverk, en lösning som diskuterats i Taiwan och som svenskarna presenterat för landets energimyndighet. Taiwan är tättbefolkat samtidigt som havsbotten utanför kusten är djup och mjuk, vilket försvårar pålning. Men något beslut om en satsning på flytande vindkraft har ännu inte fattats.

Henrik Persson tror också att SKB och Studsvik skulle kunna hjälpa till med nedmonteringen av kärnkraftverken.

– Teknik för biogas är också en möjlig exportmöjlighet, säger han och pekar på Scandinavian Biogas som har framgångsrik verksamhet i närliggande Sydkorea.

Taiwan har tre kärnkraftsanläggningar med sex reaktorer. Tidigare var planen att de skulle avvecklas 2019, 2023 och 2025. Enligt taiwanesisk lag är den maximala livslängden för en reaktor 40 år. Den förra regeringen ville utlysa en folkomröstning om den fjärde anläggningen skulle startas; den som var klar att tas i bruk redan för fyra år sedan.

Men någon omröstning blir det nu inte. Den nya regeringen anser att befolkningen redan sagt sitt i kärnkraftsfrågan i och med valutslaget. Det segrande demokratiska framstegspartiet har under hela valrörelsen varit tydligt med att de vill att Taiwan ska bli en kärnkraftsfri zon. Tsai Ing-wen kallade till och med den fjärde anläggningen för ”en tidsinställd bomb”.

Taiwans nya slutdatum är alltså 2025, tre år efter Tysklands kärnkraftsstopp. Båda länderna står inför en stor energiomställning. Men medan förnybar energi redan står för närmare 30 procent av Tysklands elproduktion, är andelen betydligt lägre i Taiwan. En annan stor skillnad är elpriset. De tyska elpriserna är bland de högsta i världen. De taiwanesiska bland de lägsta.

Den tidigare taiwanesiska regeringen varnade för att elpriset skulle stiga med 40 procent fram till 2025 om den nya fjärde anläggningen inte togs i bruk.

– Men det är fortfarande nio år kvar att ta fram alternativ, menade ekonomiministern Lee Shih-guang.

Han pekade ut effektivisering av landets gas- och kolkraftverk, samt en stor satsning på förnybara energikällor som viktiga delar i energiomställningen.

Stort kolberoende

Total elproduktion i Taiwan (2013) är 213,4 TWh, uppdelad på:

Kol: 38,4%

Naturgas: 31,1%

Kärnkraft: 18,8%

Sol och vind: 4,5%

Biobränsle: 3,4%

Olja: 2,3%

Vattenkraft: 1,5%

Sex reaktorer i drift

Chinshan 1 och 2, kokreaktorer, 1 272 MWe.

Kuoshen 1 och 2, kokreaktorer, 1 970 MWe.

Maanshan 1 och 2, tryckvattenreaktorer, 1 823 MWe.

Under byggnad:

Lungmen 1 och 2, tryckvattenreaktorer, 2 600 MWe.

Bruttosiffror World Nuclear Association

Mer om: Taiwan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt