Sydkorea stänger reaktorer efter komponentskandal

2012-11-08 10:22  

Inspektionscertifikaten för tusentals komponenter i sydkoreanska kärnkraftverk är förfalskningar.

I nästan tio års tid har åtta underleverantörer i USA och Europa rutinmässigt förfalskat certifikat och dokumentation.

Upptäckten fick myndigheterna att i måndags stänga två reaktorer i kärnkraftverket Yeonggwang. Ministern för kunskapsekonomi, Hong Suk-woo, sade på en presskonferens att det kan leda till aldrig tidigare skådad elbrist under den kommande vintern.

Mer än 5 000 komponenter med förfalskade certifikat har installerats i fem reaktorer, fyra i Yeonggwang och en i Uljin. Yeonggwang har fått de flesta. Totalt har underleverantörerna sålt 7 682 suspekta komponenter i 237 kategorier. Det är bland annat säkringar, brytare, dioder och kylfläktar.

Enligt det statliga kärnkraftsbolaget KHNP ska fusket inte ha lett till någon säkerhetsrisk. Problemet är att delarna inte klassats som godkända för kärnindustrin. Certifikaten har förfalskats av en mellanhand för att minska kostnader för tester och transporter. Varken KHNP eller de statliga myndigheterna lyckades upptäcka bedrägeriet, som kom i dagen först efter ett tips från en konkurrerande underleverantör.

Sydkoreas 23 reaktorer står för 35 procent av landets elproduktion och har drabbats av en rad problem under det senaste året. Det har lett till växande kritik mot regeringens planer att bygga ut kärnkraften och framför allt att öka exporten av kärnkraftsanläggningar.

Yeonggwang-reaktorerna förblir stängda åtminstone till årsskiftet medan komponenterna byts ut.

Niklas Dahlin

Mer om: Energi Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt