Sydafrika får hjälp med pebble bed-reaktor

2010-02-04 14:37  

Sydafrikanska PBMR Pty och japanska Mitsubishi ska tillsammans utveckla en liten kärnreaktor av typen pebble bed.

Samarbetet baseras på en reaktor som PBMR Pty utvecklar med effekten 400 MW termisk effekt, men storleken halveras till att gälla en 200 MW-reaktor.

Pebble bed-reaktorer använder tusentals sfäriska bränsleelement bestående av en urandioxidkärna och växelvisa lager av poröst kol, pyrolytisk grafit och kiselkarbid.

Reaktorn kyls med helium och producerar ånga vid temperaturen 750 °C. Pebble bed-reaktorer kan inte drabbas av härdsmälta eftersom reaktionen minskar vid för hög temperatur.

Bränsleelementen i den planerade reaktorn byts kontinuerligt. De fylls på uppifrån i en reaktortank, plockas ut i särskilda intervall från botten, inspekteras och om elementet inte är skadat fylls det på igen.

Bränsleelementen i den sydafrikanska reaktorn är något mindre än en tennisboll. Varje element är 60 mm i diameter och består av 200 gram kol och 9 gram anrikat uran. Innanför det 5 mm tjocka skalet av ren grafit finns 15000 små kulor bestående av en kärna av 0,5 mm urandioxid täckt av skal av poröst kol, pyrolytisk grafit kiselkarbid och pyrolytisk grafit. Dessa kulor har diametern 0,92 mm.

Mitsubishi, som är en av världens stora tillverkare av tryckvattenreaktorer, ska utveckla delar av pebble bed-anläggningen och studera möjligheten att från 2020 marknadsföra den här reaktortypen tillsammans med PBMR Pty.

Reaktortypen är intressant särskilt i sådana områden i världen där elnäten är dåligt utbyggda.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt