Svidande kritik mot skatt på solel

2015-05-08 13:33  
Malmö stad har installerat solceller på Mellanhedskolan i Malmö. Foto: Svensk solenergi

Regeringens förslag om energiskatt är ett dråpslag för solceller på stora byggnader. Det anser flera kritiska remissinstanser.

Förnybar el som produceras i större anläggningar ska betala energiskatt från den 1 juni 2016, även om producenten använder elen själv. Det föreslår Finansdepartementet.

För solceller ska gränsen gå vid 144 kW installerad toppeffekt. Vanliga småhusägare påverkas därför inte, eftersom så stora anläggningar inte får plats på ett normalt villatak. Men det blir allt vanligare med solceller på bostadshus, skolor, sjukhus, kontor och lagerlokaler. Sådana installationer kan lätt hamna över gränsen och måste betala skatt om förslaget klubbas i riksdagen. Flera tunga remissinstanser gör tummen ner.

- Lönsamheten minskar kraftigt, och vi ser förslaget som ett stort hinder för utbyggnaden av solel på tak och fastigheter, säger Jan-Olof Dalenbäck, på branschföreningen Svensk solenergi.

Naturskyddsföreningen går ännu längre.

- Vi är starkt kritiska till förslaget som i princip innebär ett stopp för att bygga solelanläggningar för större fastighetsägare, skriver föreningen i sitt remissvar.

Liknande tongångar hörs från föreningen Klimatkommunerna, där 35 kommuner ingår. Föreningen varnar för att förslaget kommer att "slå undan benen på kommunernas och de kommunala bostadsbolagens satsningar på småskalig förnybar el."

Svensk solenergi, Naturskyddsföreningen och Klimatkommunerna föreslår alla i sina remissvar att skattegränsen för solel istället ska gå vid 450 kW installerad effekt. Samma gräns förespråkar Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Att effektgränsen ska gälla för juridiska personer och inte för anläggningar får också mothugg. Det innebär exempelvis att ett fastighetsföretag med 50 kW på tre olika tak hamnar över gränsen.

Jan-Olof Dalenbäck på Svensk solenergi lyfter även fram en otydlighet i förslaget. Energiskatt betalas av den som använder elen. Matar solcellsägaren in elen på elnätet så ansvarar elhandlaren för att skatten tas ut när den används. Men om solcellsägaren själv använder elen så måste elen kunna mätas innan den beskattas.

- I så fall krävs nya elmätare, och det är inget som framgår av förslaget. Det måste förtydligas, säger Jan-Olof Dalenbäck.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt