Sveriges miljöavtryck växer

2014-09-30 08:07  

Bara nio länder i världen belastar nu miljön hårdare per invånare än Sverige. Om alla levde som svenskarna skulle det krävas 3,7 jordklot, enligt WWF.

(Uppdaterad)

Sverige lämnar allt större ekologiska fotavtryck. 2012 krävdes 3,4 jordklot om alla skulle leva som svenskarna, enligt Världsnaturfondens rapport Living Planet.

Resultatet är att Sverige klättrar från trettonde till tionde plats i "värstingligan", skriver företrädare för WWF i Sverige på DN Debatt.

Samtliga anledningar hänger samman med att vi klarat den senaste lågkonjunkturen bättre än de flesta andra länder. Konsumtionen av allt från importerade varor, bilar och kött har ökat medan den minskat på andra håll.

En slutsats blir därför att lågkonjunktur och hög arbetslöshet är bra för miljön.

– Den slutsatsen ska man inte dra. Vi måste ha tillväxt och hållbarhet och då krävs innovation och ökade resurser för hållbarhet. Tillbaka till grottorna är ingen lösning, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare i WWF.

En allt större del av det vi konsumerar kommer från Kina, där den icke miljövänliga kolkraften är en stor energikälla. Dessutom äter vi i Sverige förhållandevis mycket kött och har en energikrävande fordonspark.

Ett av förslagen från WWF är en omställning till ett helt förnybart energisystem 2050. Den frågan är också central i de fortsatta regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet och den tillträdande statsministern Stefan Löfven (S) har tidigare uttryckt sitt stöd för kärnkraft.

– Det framtida energisystem som vi vill ha ska vara både förnybart och hållbart. Kärnkraften är inte förnybar och dessutom alldeles för dyr, säger Wirtén.

– Sverige är visserligen ett litet land, men rikt, och vi borde ha naturliga förutsättningar att gå före.

Skogsskövling, utfiskning och utsläpp av växthusgaser minskar den biologiska mångfalden, enligt rapporten. Populationerna av fåglar, fisk, däggdjur, reptiler och groddjur har minskat med 52 procent sedan 1970. Värst drabbade är sötvattensarter som minskat med 76 procent.

Rapporten visar samtidigt att skyddade områden bidrar till att hejda utarmningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt