Sveriges koldioxidfotavtryck bättre än väntat

2015-03-12 07:08  
Det svenska koldioxidfotavtrycket är bättre än väntat, enligt forskare i Lund. Foto: TT

Sverige förser världsmarknaden med klimateffektiva exportvaror och bidrar till att minska de globala utsläppen. Det svenska ”koldioxidfotavtrycket” är därför bättre än vad statistiken säger, hävdar forskare på Ekonomihögskolan i Lund.

- Vi har utvecklat en ny metod som tar hänsyn till förbättrad klimateffektivitet i exportindustrin. Med teknikjusterat utsläppsmått belönar vi uttryckligen renare export, säger Astrid Kander, professor i ekonomisk historia på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Hon är huvudförfattare till en ny studie som publiceras i det senaste numret av Nature Climat Change. Den är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Norge och Australien.

Den nya metoden utgår från en konsumtionsbaserad redovisning av utsläpp, det som allmänt går under namnet ”koldioxidfotavtryck”. Med koldioxidfotavtryck måste varje land redovisa alla utsläpp som orsakas av dess konsumtion, oavsett var i världen varorna har producerats.

Detta mått anses vara mer rättvist än dagens produktionsbaserade redovisning, som ger länder möjlighet att flytta ut smutsig produktion till andra länder.

Lundaforskarnas föreslår ett teknikjusterat utsläppsmått, som bygger på en konsumtionsbaserad redovisning men som ger poäng till länder vars exportindustri är klimatvänligt och exporterar varor med låga fotavtryck.

Räknar man på detta sätt kommer forskarna fram till följande resultat.

  1. För flera av Europas länder, inklusive Sverige, är de teknikjusterade utsläppen betydligt mindre än deras konsumtionsbaserade koldioxidfotavtryck. Och för vissa länder till och med mindre än deras produktionsbaserade utsläpp. Detta indikerar att dessa länder förser världsmarknaen med klimateffektiva exportvaror.
  2. För USA, Storbritannien och Australien förblir de teknikjusterade koldioxidfotavtrycken mycket större än deras produktionsbaserade utsläpp. Detta indikerar att dess länder inte har en klimateffektiv exportindustri utan flyttar smutsig produktion utomlands.
  3. För Kina är de teknikjusterade koldioxidfotavtrycken större än landets konsumtionsbaserade koldioxidfotavtryck, men betydligt mindre än deras produktionsbaserade utsläpp. Det indikerar att Kina är världens fabrik som förser rika, utvecklade länder med konsumtionsvaror, men med smutsig koldioxidbaserad teknik.
  4. För vissa utvecklingsländer, bland annat Brasilien, är de teknikjusterade koldioxidfotavtrycken betydligt mindre än deras konventionella koldioxidfotavtryck, vilket tyder på att Brasilien, liksom Europa, förser världen med koldioxidsnåla varor.

     

Följ Ny Teknik på Facebook!

Senaste nytt direkt till dig!

Vill du få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejlkorg? Prenumerera på våra kostnadsfria nyhetsbrev

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt