Sverige kan lära av Kalifornien

2013-09-04 03:00  

Sverige och USA kan lära mycket av varandra på miljöteknikområdet. Energiminister Anna-Karin Hatt lovordar samarbetet med USA inför dagens presidentbesök på KTH.

- Vita Huset var jättetydligt, redan när beskedet att Obama skulle komma till Sverige, med att svensk miljöteknik var ett av de områden som presidenten var särskilt intresserad av, säger Anna-Karin Hatt, som ansvarar för it- och energifrågor i regeringen.

Hon betecknar samarbetet mellan Sverige och USA inom teknikområdet som "mycket gott". USA är en av Sveriges viktigaste partners inom sektorn.

- Det han kommer att få se är ett urval av ledande miljöteknikinnovationer som vi hoppas ska inspirera honom.

Vad gör då att en amerikansk president vill kika på vad Sverige gör när det gäller miljöteknik?

- De senaste 40 åren har vi gjort en fantastisk resa. 1970 hade vi 80 procent fossil energi, i dag är vi nere på en andel på 32 procent. Det är ju en remarkabel resa där vi brutit oljeberoende i uppvärmningssektorn, och snart inom stora delar av industrin. Det vi har kvar är transporterna.

Det andra skälet, enligt ministern är att Sverige har en så stor andel förnyelsebar energi - nära 50 procent, uppger hon. Det lockar Amerika.

USAs intresse för svensk miljöteknik satte fart 2007 då den amerikanske ambassadören Michel Wood, startade vad han kallade "One Big Thing". Tillsammans med det svenska näringsdepartementet tog amerikanska ambassaden fram en lista på spännande cleantech-bolag och som skulle intressera investerare i USA.

Men flera av bolagen på listan står ännu och stampar på grund av att de saknar tillräckligt med riskkapital.

i februari 2010 förnyades samarbetet med USA genom samarbetet Saga, Swedish American Green Alliance, som innebar ett mycket brett samarbete inom allt från biogas till stadsutveckling och smarta el-nät, uppger energiministern.

Anna Karin Hatt lyfter också exempelvis Volvoägda Mack Trucks arbete i USA med att ta fram elhybrider för lastbilar, ett projekt som fått 9 miljoner kronor av Energimyndigheten och 19 miljoner dollar från amerikanskt håll, som mycket positivt.

Sverige har också mycket att lära av USA. Inte bara av de federala satsningarna, utan också lika mycket av de som görs av olika delstater som kommit långt.

Hon nämner särskilt satsningar i Kalifornien, där energibolagen, inte längre vill kallas sig energibolag, utan satsar på konsumentmakt och konsumentvänliga och energisnåla lösningar. Dessutom har man ett väl utvecklas system för att han hand om innovationer, exempelvis genom gröna offentliga upphandlingar.

Senare i dag, under eftermiddagen, kommer Barach Obama att få träffa svenska KTH-forskare men också företrädare för flera miljöteknikbolag.

Vilka dessa är vill Anna-Karin Hatt inte i förväg avslöja.

Hon berättar att man på näringsdepartementet fram en "palett" med spännande miljöteknikinnovationer som Vita Huset kunde välja och vraka ibland inför Barack Obamas besök.

Tre av dem kommer att presenteras för den amerikanske presidenten i KTHs vackra bibliotek.

Mer om: Energi Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt