Sverige hetast i cleantechvärlden

2009-09-11 07:31  

September kommer att gå till historien som supermånaden då allt ljus i cleantechvärlden riktades mot Sverige. Tre världskongresser inom loppet av fjorton dagar i lilla Sverige – vågkraft, vindkraft och biobränsle.

Extra stort intresse kommer att riktas mot den nye USA-ambassadören Matthew Barzun på onsdag.

Han gör sitt första offentliga framträdande i Sverige på bioenergikonferensen”World Bioenergy Clean Vechicles & Fuels 2009” på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Kommer han, liksom föregångaren Michael Wood, att dammsuga Sverige på intressanta teknikföretag och presentera dem för amerikanskt riskkapital.

Michael Wood släppte ju sin nyhet om att han skulle lista Sveriges 30 mest intressanta cleanechföretag just på en energikonferens strax efter att han tillträtt som ambassadör.

Kopplar samman it och energi
Enligt vad Ny Teknik erfar kommer Matthew Barzun att fullfölja ambassadens kartläggning av intressanta svenska cleantechföretag – men tillföra en it-dimension.

Enligt Ny Tekniks källor är Matthew Barzun inne på att hitta svensk teknik som över internet och mobilnät på ett smart sätt kan styra och effektivsera energiprocesser av olika slag.

Intresset är i alla fall stort om vad Matthew Barzun har att säga på onsdag.

Världens största vågkongress
Men cleantechvärldens ”superseptember” inleddes redan i måndags i Uppsala.

Där har 400 av världens främsta forskare inom havsenergi och vågkraft från 30 länder samlats och presenterat närmare 100 olika tekniker som är under utveckling.

Konferensen heterEwtech 2009och är världens största i sitt slag. Den har aldrig tidigare förlagts till Sverige.

Lyrisk Leijon
Värd är elprofessorn Mats Leijon och han är helt lyrisk.

Dels för att hans egna vågkraftsforskare på Ångströmlaboratoriet får visa upp sig, dels för att konferensen backas upp av de tre stora nordiska kraftbolagen Fortum från Finland, Vattenfall från Sverige och Statkraft från Norge.

- Det är första gången som tre stora kraftbolag ställer sig bakom konferensen. Det visar att intresset för denna teknik är stort och att det kommer att finnas marina energilösningar som är billigare än många andra tekniker, säger Mats Leijon i ett uttalande.

Technical tour till Islandsberg
Uppsalakonferensen avslutas i dag fredag med en ”technical tour” till det senaste som Sverige har att bjuda på, bland annat vågkraftsparken Islandsberg utanför Lysekil, besök på världens turbinmekka ABB i Ludvika, en titta på de vertikala vindkraftverken utanför Uppsala och Vattenfalls forskningsanläggningar i Älvkarleby.

Största vindkraftsmässan
På måndag är det dags för nästa stora energitilldragelse av världsklass.

Då öppnar näringsminister Maud Olofsson och EU:s energikommissionär Andris PiebalgsEuropean Offshore Wind 2009på Stockholmsmässan i Älvsjö, som håller på i tre dagar.

Mer än 3000 deltagare väntas. Det bli rekord för den konferensen som äger rum vartannat år. Förra gången, i Berlin, kom det cirka 2 000 besökare.

Också antalet utställare sätter också rekord - med 260 stycken. Mässutrymmet är mer än utsålt och många har fått vända i dörren.

Stora Middelgrund presenteras
Som en mässa i mässan arrangerar den svenska vindkraftsorganisationen sin kongress Vind 2009 på tisdag.

Då presenteras en ny prognos för utbyggnaden av vindkraft i Sverige och det gigantiska vindkraftsprojektet Stora Middelgrund presenteras i detalj. I Middelgrundprojektet finns Intentiagrundaren Björn Algkvist som stor investerare.

Kungen inviger bioenergikonferensen
Och innan vindkraftsgänget hunnit lämna Stockholm drar miljöbils- och bioenergigänget in i mässhallarna för sin världskonferens”World Bioenergy Clean Vehicles & Fuels 2009”.

Här är det kung Carl Gustaf som sköter invigningstalet medan Maud Olofsson kommer lite längre ned i talarlistan när hon ska tala om vikten av förnybara energislag.

Det är här som Matthew Barzun ska tala.

En annan intressant talare på öppningsdagen är fransyskan Hélène Pelosse, generalsekreterare för den nya internationella energiorganisationen IRENA - International Renewable Energy Agency - som "ägs" av 140 länder och som har sitt högkvarter i Abu Dhabi.

Ordförande för konferensen är Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt