Sverige driver inte oljestopp i Arktis

2013-05-15 10:42  

Organisationer som företräder urbefolkning i Arktisregionen kräver ett stopp för oljeutvinning i Arktis. Enligt Carl Bildt driver Sverige inte den frågan, eftersom den skulle blockera andra viktiga beslut.

I dag, onsdag, samlas utrikesministrar från de åtta länder som ingår i Arktiska rådet i Kiruna. Mötet avslutar Sveriges två år som ordförandeland, sedan tar Kanada över.

Inför ministermötet har ett 20-tal organisationer som representerar urbefolkningar krävt att rådet ska besluta om förbud mot att exploatera oljeresurserna i Arktis.

Bill Erasmus från Denefolket i Kanada är en av dem som är på plats i Kiruna för att följa mötet. Han säger så här till Sveriges Radio om hur kravet ser ut:

-Ett förbud mot oljeutvinning till havs, och den landbaserade utvinningen i Arktis får bara ske i samtycke med urbefolkningen i regionen.

Utrikesminister Carl Bildt hävdar att det inte skulle vara fruktbart för Sverige att driva sådana krav i rådet.

"En sådan prioritering skulle ha lett till ett möte i Kiruna med betydligt färre resultat. Något förbud mot oljeutvinning skulle det inte bli, eftersom detta är något som de enskilda kuststaterna - som själva bestämmer över sin utvinning - absolut inte vill ha." skriver Carl Bildt på DN Debatt.

Han räknar upp en rad andra saker som Sverige arbetat för under sin ordförandeperiod. Som att en arbetsgrupp ska tillsättas för att komma med konkreta sätt att minska utsläpp av sot och metan i Arktis, och på sikt få till ett bindande avtal om utsläppsminskningar.

På Kirunamötet ska ministrarna också skriva under en överenskommelse om förebyggande arbete och åtgärder vid oljekatastrofer till havs i Arktis.

Miljöpartiet är kritiskt till att Carl Bildts hållning när det gäller oljeexploateringen.

-Jag tycker att det är fegt att inte ens ta upp frågan. Jag inser att det är en svår fråga, men om ingen vågar ta upp den kan man aldrig komma någon vart, säger Helena Leander (MP), klimatpolitisk talesperson.

Vad skulle vara ett bra första steg för Arktiska rådet?

-Det har diskuterats om att skydda särskilt känsliga områden, men inte ens det är en fråga som Sverige har drivit.

Arktiska rådet på Kirunamöte

Den känsliga miljön i Arktis står i centrum när Sverige står värd för Arktiska rådets ministermöte som inleds i Kiruna i dag.

Ett avtal om samarbete vid eventuella oljeolyckor i regionen, framförhandlat under de två år Sverige varit ordförande i rådet, ska skrivas under i samband med ministermötet.

Arktiska rådets ministermöte äger rum i Kiruna stadshus.

Rådet har åtta medlemsstater: Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Kanada, Ryssland och USA.

Sverige representeras av utrikesminister Carl Bildt och miljöminister Lena Ek.

USA:s utrikesminister John Kerry är på plats, liksom Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt