Svenskt samarbete om värmepump som kyler

2009-01-27 07:33  

Svenska Nibe och japanska Mitsubishi har utvecklat en uteluftsvärmepump som kan sköta både uppvärmning och kylning av ett hus.

Uteluftsvärmepumpar har klassificerats som viktiga produkter för att nå EU:s klimatmål, och är det värmepumpssegment som har snabbast växande utlandsmarknad.

Nibe Split är en kombinerad produkt som producerar både varmvatten och vattenburen rumsvärme precis som en vanlig värmepump. Det nya är att den även kan fungera som kylfläkt under varmare perioder. Nibe Split är på så vis anpassad att klara av ett varmare, sydeuropeiskt, klimat. Produkten är därför en viktig del i Nibe´s utlandssatsning.

Den nya teknikplattformen består av en utomhus- och en inomhusplacerad del. Den inomhusplacerade delen, och själva styrningen av produkten, har utvecklats av Nibe Villavärme.

Produkten kommer att säljas av båda företagen under deras respektive varumärken i olika designutföranden.

Nibe Split kommer finnas till försäljning under det första kvartalet 2009.

Emelie Ahlstrand

Mer om: Energi Värmepump

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt