Svenskt recept bakom avancerat kärnbränsle

2007-10-29 12:29  

Ett avancerat kärnbränsle med svenskt recept ska testas i Holand.<br></br>- Bränslet som är ett nitridbränsle får tio gånger högre värmeledningsförmåga än vanligt bränsle, säger Janne Wallenius, forskare i reaktorfysik på KTH och utvecklare av bränslet.

Superbränslet har tillverkats i Schweiz och ingår i EU-projektet Confirm, (Colloboration on nitride fuel irradiation and modelling) med forskningsinstitut och universitet från sju länder, däribland Schweiz, Holland och Sverige. Här utvecklas avancerade nitridbränslen för transmutation av långlivat kärnavfall.

Med transmutation minskas mängden långlivade radioaktiva ämnen i använt kärnbränsle. Det schweiziska resultatet att tillverka bränslet som ska testas för ändamålet blev dock inte så lyckat.

- Då ändrade de bränslet efter vårt recept, säger Janne Wallenius.

Den 24 november startar bestrålningen av bränslet i en materialtestreaktor i Petten i nordvästra Holland. Här ska man testa hur bränslet beter sig när det bestrålas vid hög effekt av två bränslestavar med plutonuim-zirkonium-nitrid.

Projektet har initierats av Janne Wallenius och från början var tanken att bestrålningen skulle ske i Studsvik men planerna fick ändras när Studsvik-reaktorerna stängdes.

Bestrålningen pågår i sju månader och efter att det svalnat återstår att se om resultatet blir som man önskat.

- Vi vill se att bränslets volym inte ökar. Vanligt är att bränslet sväller som en ballong och då spräcker kapslingen, säger Janne Wallenius.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt