Svenskt Näringsliv applåderar ny kärnkraftslag

2010-02-18 14:59  

- Det är bra att regeringen lägger fram ett färdigt förslag på kärnkraftsområdet. Med tanke på den mycket långa tid det tar att ersätta befintlig kärnkraft är det viktigt att lagändringen nu genomförs,

Det säger Annika Lundius, vice vd på organisationen Svenskt Näringsliv efter att miljöminister Andeas Carlgren i dag lämnat regeringens förslag om ändringar i kärnkraftslagen till Lagrådet.

- Svenskt Näringsliv välkomnar både möjligheten att ersätta äldre befintliga reaktorer med nya och att avvecklingslagen avskaffas, säger Annika Lundius.

Men hon säger samtidigt att det är de ekonomiska kalkylerna som avgör om industri- och energiföretagen verkligen kommer att ersätta de gamla kärnkraftsreaktorerna med nybyggen.

- Det är enbart marknadens aktörer som kan bedöma de ekonomiska möjligheterna för investeringarna, säger Annika Lundius.

Medan Svenskt Näringsliv är positiv till regeringens förslag att gamla kärnkraftsreaktorer ska få ersättas av nya, moderna och kraftfullare är Naturskyddsföreningen negativ.

Naturskyddsföreningen menar att kärnkraftsindustrin subventioneras av staten i och med att skadeståndskraven vid kärnkraftsolyckor är för lågt ställda samt att det är fel att bygga nytt innan avfallsfrågan har lös

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt