Svenskt jättefilter renar gasen

2012-11-26 07:00  
Det keramiska filtret mäter hela fyra meter i diameter. Foto: Matti Jarvelainen

Ett enormt filter spelar en huvudroll i den nya förgasningsanläggningen. Svenska Industritextil har utvecklat tekniken.

Klor, zink och alkalimetaller. I det förgasade avfallet finns många korrosiva ämnen som måste tas bort innan gasen når förbränningspannan. Gasreningen är den viktigaste tekniska innovationen i det nya kraftvärmeverket, enligt Lahti Energia.

Först kyls den heta, förorenade gasen till mellan 400 och 450 grader så att de skadliga ämnena övergår i fasta partiklar. Uppdraget att utveckla filtret som fångar partiklarna gick till Industritextil Job i Kinna, som utvecklat filter sedan starten 1963.

– Vi har byggt stora filter förr, men det här är det mest avancerade vi någonsin gjort, säger Tobias Johansson som är affärsområdeschef.

Resultatet är tolv väldiga stålburkar som innehåller var sitt keramiskt filter med fyra meters diameter. Utmaningarna är flera. Det keramiska materialet måste stå pall för värme såväl som vibrationer. Konstruktionen måste tåla att stålet expanderar jämnt över hela filtret när temperaturen varierar.

Filtren täpps dessutom igen och måste rensas några gånger i timmen. En kraftig puls kvävgas blåser då mot gasriktningen så att beläggningarna lossnar.

Utvecklingen, som tog fyra år, har i huvudsak gjorts vid Industritextils finska dotterbolag. Ordern är värd 75 miljoner kronor, den största ordern någonsin för företaget.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt