Energi

Svenskt biodrivmedel får kinesisk draghjälp

Chemrecs demonstrationsanläggning i Piteå. (Klicka på bilden för större version.)

Ett stort kinesiskt företag ska sälja och marknadsföra svensk teknik för att framställa biodrivmedel ur svartlut från massatillverkning. Avtalet skrevs under i samband med att Kinas premiärminister besökte Sverige.

Publicerad

- Det är kvalitetsstämpel och visar att tekniken är redo för kommersiell skala, säger Max Jönsson, vd för Chemrec.

Företaget har under många år arbetat med att utveckla en teknik för svartlutsförgasning. Nu har Chemrec slutit ett avtal med det kinesiska anläggningsföretaget TCC. Avtalet innebär att TCC ska marknadsföra tekniken tillsammans med Chemrec och även bygga anläggningarna.

- Avtalet är viktigt för oss. TCC är ett av de företag i världen som byggt flest förgasningsanläggningar, säger Max Jönsson.

Än finns ingen kund men enligt Max Jönsson pågår förstudier både i Asien och USA. Det handlar om fullskaliga anläggningar med en produktionskapacitet på minst 100 000 ton biodrivmedel per år.

I processen förgasas svartluten - en biprodukt från massatillverkning - till syntesgas (en blandning av kolmonoxid och vätgas). Denna omvandlas sedan först till metanol och sedan till fordonsbränslet dimetyleter, DME.

I Piteå finns i dag en demonstrationsanläggning som tillverkar 3-4 ton bio-DME per dag. Det mesta av produktionen går till att förse Volvos testflotta med bränsle.

En större anläggning planeras också vid Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik. Energimyndigheten har skjutit till 500 miljoner kronor till projektet som beräknas ha en total prislapp på tre miljarder kronor.

- Vi söker nu finansiering, men ett problem är att det ännu inte finns några politiska beslut om spelregler till andra generationens gröna drivmedel. Det försvårar arbetet oerhört mycket, säger Max Jönsson.

Dimetyleter

DME står för dimetyleter och när bränslet framställs ur biomassa kallas det bio-DME. DME kan även framställas av naturgas.

Vid Chemrecs fabrik i Piteå tillverkas bio-DME av svartlut, en energirik, trögflytande bioprodukt från massaindustrin. Svartluten förgasas och bildar syntesgas som sedan omvandlas till DME i två katalytisk steg.

Bränslet är en gas men omvandlas till vätska redan vid ett lågt tryck på fem bar. DME både lagras och transporteras i vätskeform. Hanteringen liknar den för gasol.

Bio-DME som bränsle i en dieselmotor ger lika hög verkningsgrad och en lägre ljudnivå jämfört med traditionella motorer. Jämfört med diesel ger bio-DME 95 procent lägre koldioxidutsläpp. Förbränningen ger dessutom mycket låga utsläpp av partiklar och kväveoxider.

Energiinnehållet är 28 MJ/kg jämfört med 43 MJ/kg för diesel.

DME från naturgas används i dag som drivgas i sprayflaskor och för skumning av skumplast. Men DME från naturgas eller kol används också i flera länder som drivmedel.