Energi

Svenskar vill starta batteritillverkning

Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller utveckling och tillverkning av batterier. Nu vill en grupp svenska företag satsa på en pilotfabrik för litiumjonbatterier.

Publicerad

Om allt går enligt planerna ska anläggningen vara i drift i mitten av 2011.

- Andra nationer har lagt ner enorma summor pengar på att ta fram bättre batterier, men har inte hunnit så långt som man kan tro. Vi kan lära oss av deras misstag och komma i kapp, säger Lars Avellán på forskningsbolaget Swerea IVF, som var en av värdarna för mötet.

I dag är Japan och Korea ledande när det gäller utveckling av batterier. Även i USA satsas det numera stora summor pengar på att få fram bättre batterier. Större delen av världens produktion sker i Kina.

- Förmodligen är det en bättre affär för Sverige att fokusera på delkomponenter, som elektrodpulver, separatorer och processutrustning, säger Lars Avellán.

- Men även en sådan strategi kräver en pilotfabrik för att lyckas.

Vid mötet i Göteborg för en månad sedan deltog bland annat representanter för Vattenfall, Volvo Specialvagnar, ABB Robotics samt batteriföretagen ETC, Autoadapt och Nilar.

Även det statliga riskkapitalbolaget Foruriertransform, myndigheten Invest in Sweden Agency och forskningsbolaget Swerea fanns med på mötet.

Vattenfall presenterade nyligen ett samarbete med Volvo personvagnar för att serieproducera laddhybrider i Sverige 2012.

- Det är för tidigt att ge upp kampen om en svensk batteritillverkning, säger Johan Tollin på Vattenfall.

Fordonsindustrin var klent representerad vid ”batterigruppens” första möte.

- Men där finns också ett stort intresse för en pilotanläggning, säger Lars Avellán. Problemet är bara att de har fullt upp med sina ekonomiska bekymmer just nu.

Batterier, elmotorer, nya drivlinor, hybridanpassade förbränningsmotorer, högvoltsystem och kraftelektronik är nyckelteknik i morgondagens bilar.

Enligt Lars Avellán finns Sveriges styrka inom områden som kraftelektronik och automatiseringsprocesser (ABB), pulverteknik (Höganäs). Han påpekar också att Volvo och Saab har lång erfarenhet av utvecklingen av hybridteknik.

- Dessutom är vi bra på att samarbeta och snabbt få saker gjorda när vi sätter igång, säger Avellán.

Johan Tollin tror att lokal produktion, nära marknaden, kommer att blir allt viktigare inom batteritillverkningen:

- Det minskar kostnaderna för transporter och gör logistiken enklare, säger han.

I höst ska batterigruppen ha en förstudie klar. Det är ännu oklart hur pilotfabriken skulle finansieras. Enligt Lars Avellán är den troligaste placeringen någonstans i västra Sverige.

- En tänkbar plats är i anslutning till Vargön Alloys i Vänersborg, säger han.