Svenska rymdduschen återuppstår i Kina

2017-05-29 06:00  

Efter många års utvecklingsarbete väntar Mehrdad Mahdjoubis rymdduschar fortfarande på det stora genombrottet. Nu sker en nylansering.

Malmöföretaget Orbital Systems har utvecklat en dusch som återanvänder vattnet. Företaget och dess grundare Mehrdad Mahdjoubi har varit mycket omskrivna, och efter tre produktversioner är det nu dags för bred kommersialisering.

Tekniken från Nasa tog Mehrdad Mahdjoubi med sig hem till Skåne och började vidareutveckla den, med Nasas goda minne.

– De intresserar sig inte för jordbunden teknik. Mehrdad tog med sig grundidén och modifierade den för användning på jorden, säger Mårten Öbrink, teknisk direktör på Orbital Systems.

Målet med innovationen var att kraftigt reducera åtgången av färskvatten och energi för uppvärmning. Orbital Systems dusch renar och cirkulerar vatten så pass effektivt att 90 procent av vattnet och 80 procent av energin sparas.

Fem liter vatten räcker till en dusch på 10–15 minuter. Under golvet i duschen sitter en ”smutsighetsmätare” som avgör om det lönar sig att återvinna vattnet, och i väggen sitter ett elektropositivt nanofilter, en uppvärmningsanordning samt en pump.

Hittills har prototyper av duschen testats på hotell, gym, badhus och liknande i flera länder. Framför allt är produkten riktad till marknader där färskvatten är en bristvara.

Under några år har det skrivits artiklar om att duschen ska börja tillverkas i stor skala, men först nu lanseras den på riktigt.

Och det är enligt företaget inte bara en uppfräschad prototyp.

– Det är en helt ny produkt. Idén är densamma, men inte en skruv och inte en kodrad är återanvänd, säger Mårten Öbrink.

Trots att företaget pratade om kommersiell lansering redan 2015 vill Mårten Öbrink inte gå med på att arbetet har gått långsamt.

– Nej, men det har krävts några steg för att lösa ett komplext, multidisciplinärt problem som inkluderar elektronik, mekanik, mjukvara, cloud, biologi och kemi, säger han.

Priset har kunnat sänkas till nära hälften. Den första sändningen går till Kina i juni. Dit skickas ett tiotal duschar, men Orbital Systems egen fabrik i Hjärup mellan Lund och Malmö är dimensionerad för att tillverka upp till 90 000 duschar per år.

Mårten Öbrink säger att duscharna bara är början på Orbital Systems vision som handlar om att spara vatten genom att krympa omloppet för färskvattenanvändning radikalt.

Framöver ska företaget ta itu med tvättmaskiner, handfat, offentliga och industriella applikationer.

– Eftersom duschande står för i genomsnitt cirka 40 procent av hushållens vattenanvändning ger vi oss på det först, säger Mårten Öbrink.

Ett skäl till att företaget fått så mycket uppmärksamhet är de profilerade investerarna.

Skype-grundaren Niklas Zennström har gått in med pengar flera gånger. Före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson, vd för Northvolt, är delägare och styrelsemedlem. För att finansiera vårens lansering gjordes en nyemission då bland andra H&M:s Karl-Johan Persson och Oriflame-familjen af Jochnick köpte.

Mårten Öbrink förklarar intresset för bolaget med att det är unikt.

– Fler och fler människor i världen efterfrågar rent vatten. Vi är de första som gett oss på att lösa problemet genom att titta på hur vi använder vatten i hemmet.

Raketforskning i duschen

Utvecklar och tillverkar ett patenterat vatten- och energibesparande duschsystem.

Grundat: 2012.

Grundare och vd: Mehrdad Mahdjoubi (bilden), civilingenjör i industridesign från Lunds tekniska högskola.

Antal anställda: 70 (2017).

Omsättning: 2,9 miljoner kronor (2015).

Resultat: Minus 18 miljoner kronor (2015).

Kuriosa: Mehrdad Mahdjoubis eget bolag Reduced Holding har vunnit upphandlingen av driften av Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Upphandlingen har dock överklagats.

Linda Swartz

Mer om: Hållbarhet Dusch

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt