Svenska rivningsrobotar på plats i Fukushima

2011-05-05 13:10  

Tre stora svenska rivningsrbotar från Skellefteåföretaget Brokk har nu landat i Japan. En fjärde maskin är redan på plats och ska gå in i det havererade kärnkraftverket Fukushima nu i helgen.

Det är saneringsföretaget Taizei Corp i Japan, som beställt robotarna av Brokk.

Taizei arbetar på uppdrag av energibolaget Tepco, som äger den tsunamidrabbade kärnkraftsanläggningen i Fukushima på Japans ostkust.

– En av de stora skillnaderna mellan Brokks riviningsrobotar och de robotar som hittills finns på plats i Fukushima är att våra maskiner klarar av att utföra riktigt tungt arbete, såsom att riva betongstrukturer och ta hand om tyngre kontaminerat material” säger Brokks vd Martin Krupicka.

Brokk är känt över hela världen för sinafjärrstyrda rivningsrobotar, inte minst för dem som är utrustade för att arbeta inne i smittade kärnkraftverk.

Sedan början av 1990-talet har Brokk haft över 200 maskiner på olika kärnkraftverk över hela världen. Bland annat har de använts i saneringsarbetet vid Tjernobyl i Ukraina.

Om drygt en vecka är de tre nyanlända maskinerna färdiga att börja jobba.

Det är två stora Brokk 330 Diesel och en helt ny, större maskin,  som officiellt lanseras först om två veckor.

- Den stora maskinen är starkare och har större räckvidd. Den kommer åt saker som ligger riktigt illa till, säger Marti Krupicka till Ny Teknik.

Den först anläda maskinen, en Brokk 90, omdirigerades för två veckor sedan från en kund i Kina till Fukushima i Japan.  

Den är nu klar att gå in i den värst skadade reaktorern, reaktor 3.

Där är strålningen är så hög att man inte kan skicka in folk som man på torsdagen gjorde i reaktor 1.

Roboten är fjärrstyrd och försedd med tv-kameror,  som gör att operatören arbeta från ett kontrollrum en kilometer bort, i säkerhet för radioaktiv strålning.

- Vår lilla maskin Brokk 90 kommer att få hjälp av en av de nyanlända Brokk 330 för att bryta sig in till reaktorn, säger Martin Krupicka.

Alla maskinerna, stora som små, kan välja mellan att arbeta med Atlas Copcos hydraulhammare, med Brokks egen betongsax från det tyska dotterbolaget Darda eller med vanliga skopor för att frakta bort den krossade betongen.

Den stora betongsaxen ger sig på både betong och armering. Den stora klon bryter sig igenom betongblocken och en liten sax inne i det stora gapet klipper armeringsjärnen.

Brokks tekniker har i dag börjat färdigställa de nyanlända maskinerna och utbilda saneringsföretaget Taizeis folk i hur de ska hanteras.

- Men det kan ta minst en vecka innan alla är utbildade och tränade på maskinerna, säger Martin Krupicka.

Han säger att Taizei redan skickat signaler om att det kan bli frågan om fler maskiner än de fyra som nu är på plats.

Se Youtube-video med en Brook 160 som river Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt