Svenska miljöpolitiker om avtalet: ”Historiskt men otillräckligt”

2015-12-14 07:41  
Demonstranter under klimatmötet i Paris, som på lördagen slutade i ett världsomspännande klimatavtal. Foto: Guilhem Baker / LNP / REX

KLIMATMÖTET I PARIS. Först och främst hyllar svenska miljöpolitiker det historiska genombrottet i Paris. Men i nästa andetag infinner sig en känsla av otillräcklighet för klimatet.

För Johan Hultberg, Moderaternas miljöpolitiska talesperson, blev avtalet ändå över förväntan allt sammantaget.

– Vi har fått på plats en process att skärpa det långsiktiga målet om att hålla den globala temperaturökningen klart under två grader, med sikte på 1,5 grader. Det var ett stort framsteg som jag inte trodde att vi skulle nå i Paris.

– Sedan hade jag hoppats att vi skulle nå längre med de konkreta målsättningarna. Även om det är ett stort framsteg för klimatförhandlingarna, är avtalet i sig samtidigt otillräckligt för klimatet.

TT: Vad saknar du?

– Framför allt tydliga mål om utsläppsminskningar. Det är bekymmersamt och jag ser det i viss mån som ett misslyckande för regeringen för det var den främsta prioriteringen som Sverige hade inför klimatförhandlingarna.

I ett skriftligt uttalande på lördagen ger statsminister Stefan Löfven sin bild av den svenska insatsen:

”Regeringens strategi i förhandlingarna har varit att Sverige ska vara ett föregångsland och att hitta koalitioner mellan länder som har höga ambitioner för avtalet och de länder som är mest utsatta för klimateffekter. Den strategin har lyckats.”

Kristina Yngwe, Centerpartiets miljöpolitiska talesperson, saknar att internationella transporter inte nämns i avtalstexten.

– Sedan är det förstås bra med ambitionshöjningen för temperaturmålet till 1,5 grader. Men det är inte avtalet i sig som kommer att leda dit utan vad vi gör nationellt, det är upp till varje land att verkligen leverera.

Flera bedömare oroas över att finansieringsbeloppet 100 miljarder dollar per år inte skrevs in i avtalstexten utan i stället lades in i beslutstexten som inte är folkrättsligt bindande.

En av dem är Jens Holm, Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson. Han kritiserar också att det inte finns något vetenskapligt mål för utsläppsminskningar och inte heller ett årtal för när minskningarna ska uppnås.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt