Svenska mål ska uppnås – utomlands

2011-12-06 23:00  

Energieffektiva spisar i Nigeria, småskaliga vattenkraft i Rwanda och vindkraftverk i Kina. Så uppnås en del av det svenska klimatmålet.

Sveriges koldioxidutsläpp ska minska med 40 procent till 2020 (jämfört med 1990) i alla sektorer utöver industrin, som har egna mål.

Två tredjedelar av målet ska nås genom åtgärder i Sverige. Men så mycket som en tredjedel ska åstadkommas genom att staten köper minskade utsläpp av växthusgaser i fattigare länder, främst i Asien och Afrika. Fram till och med 2012 är budgeten för detta 1,8 miljarder kronor.

Energimyndigheten har hittills investerat i 50-talet projekt och i sju fonder, drivna av Världsbanken och regionala utvecklingsbanker.

Under 2011 har Energimyndigheten bland annat tecknat avtal om att köpa över en halv miljon utsläppsminskningsenheter via ett projekt i Nigeria, som går ut på att 1, 4 miljoner små billiga energieffektiva vedspisar delas ut i Sahelregionen. Något som ska leda till bibehållna skogar.

Energimyndigheten har också gett sig in i Rwanda, där det satsas på nio småskaliga vattenkraftsanläggningar, som ska minska användningen av diesel och tunga eldnings­oljor.

Dessutom köper de utsläppsminskningar genom att 30 nya vindkraftverk i Kina byggs. Sverige satsar också på beskogningsprojekt i Uganda.

Minskningarna från skogs- och markprojekt utomlands får räknas in i EU:s klimatmål.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt