Svenska kulor skyddar kärnkraftverk

2010-06-17 13:34  
Kulorna skyddar även mot pansarbrytande ammunition.

Keramiska kulor från Göteborg skyddar både kärnkraftverk och FN-soldater mot beskjutning. Nya miljoner ska ge tekniken större spridning.

Göteborgsföretaget Protaurius utvecklar och tillverkar keramiska kulor som ger ett effektivt och billigt skydd mot beskjutning. De hårda kulorna kan exempelvis byggas in i väggar i utsatta områden. Inkommande projektiler krossar då kulorna och förlorar energi. De tappar fart, mister sin bana och börjar tumla runt.

- Ett tolv centimeters lager av kulor räcker för att stoppa all känd finkalibrig ammunition, även pansarbrytande, säger vd Magnus Gilborne.

Största kunden är idag utländska kärnkraftverk, där kulorna ingår i skyddet mot terroristattacker. Tekniken används även för att skydda den svenska styrkan i Afghanistan.

Nu har Protaurius fyllt kassan med 6,3 miljoner kronor för att stärka försäljningen internationellt. Målet är att nå nya kunder inom räddningsorganisationer, fredsbevarande insatsstyrkor och poliser i exempelvis Sydamerika.

- Vi har bland annat gjort demonstrationer för det amerikanska försvaret. De blev intresserade och vi hoppas att de ska vilja prova tekniken, säger Magnus Gilborne.

Han berättar att kulorna används på tre olika sätt beroende på vad som ska skyddas:

  • Som fyllnadsmaterial i väggar för att skydda byggnader.
  • I flyttbara plåtkonstruktioner som kan användas för att bygga tillfälliga väggar och murar.
  • I mobila sköldar på hjul som exempelvis kan skydda en person som går från ett hotell till ett fordon.

Charlotta von Schultz

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt