Energi

Svenska kraftnät lovar ingen elåterbäring 2023

Svenska kraftnät vågar ännu inte föreslå någon återbäring till elkunder av flaskhalsavgifter för 2023. Osäkerheten om inflödet är för stort. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät vågar inte föreslå någon återbäring till elkunder för 2023. Osäkerheten över vad som kommer att flyta in i form av flaskhalsavgifter är fortsatt för stor. Och i år blir inflödet mindre än tidigare beräknat.

Publicerad

I den prognos som Svenska kraftnät lämnar in till regeringen på årets näst sista dag konstaterar myndigheten att inflödet av kapacitetsavgifter, vanligen kallade flaskhalsavgifter, under 2022 ser ut att bli mindre än vad man trodde så sent som i oktober. Tidigare var bedömningen 75 miljarder, nu ser det ut att bli drygt 68 miljarder.

"Inflödet har de senaste månaderna minskat jämfört med toppnoteringen på cirka 14 mdkr (läs: miljarder kronor) i augusti, till följd av ett lägre gaspris i Europa och bättre förutsättningar för vattenkraften i södra Norge. Inflödet är mycket svårprognosticerat" skriver Svenska kraftnät i rapporten till regeringen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här