Svenska kraftnät: effektreserven är startklar

2016-01-07 12:22  

Elförbrukningen skjuter i höjden i kylan, och nästan all reglerkraft har tagits i drift. Nu är även effektreserven startklar.

Hur klarar Sverige elförsörjningen under köldknäppen? Ny Teknik ställer fem frågor till Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät.

Hur är läget för elförsörjningen?

– Allt har gått bra. Vid något tillfälle under kvällstoppen på tisdagen använde vi i princip all tillgänglig reglerkraft på den nordiska marknaden. Samtidigt såg vi att prognosen pekade på en ännu högre förbrukning under onsdagen och torsdagen. Därför beslutade vi att göra effektreserven startberedd. Det innebär att de oljeeldade kraftverken i Karlshamn har värmts upp så att de kan användas med kort varsel om det skulle behövas, säger Erik Ek, som är driftchef på Svenska kraftnät.

Hur lätt är det att förutspå förbrukningen?

– Det är klurigt så här efter mellandagarna. Idag startar vissa skolor och industrier igen efter ledigheten, men inte alla. Först på måndag är alla igång igen, men efter helgen ska det enligt prognoserna bli lite varmare igen, säger Erik Ek.

Har det slagits några rekord under köldknäppen?

– Nej, inte riktigt. Rekordet i effektbehov är 27 000 megawatt, och i morse när det var som kallast låg vi kanske 1 000 megawatt under det rekordet, säger Erik Ek.

Hur länge klarar vi en sådan här köldknäpp?

– När förbrukningen, alltså efterfrågan på el, är hög så ökar elpriset, och om det blir för högt så drar några industrier ner på förbrukningen så att det uppstår en balans.

– Men det är uppenbart att vi kommer att behöva planerbar produktion även i framtiden för att klara framtida effekttoppar, säger Erik Ek.

Syftar du på kärnkraften?

– Jag kramar inget specifikt produktionsslag, eller rättare sagt: jag kramar alla produktionsslag. Men det är ett faktum att vi behöver planerbar produktion - alltså produktion som inte är väderberoende - även i framtiden, säger Erik Ek.

Charlotta von Schultz

Mer om: Kraftnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt