Svenska hjälpen till tyfonoffren anlände med Herculesplan

2013-11-11 15:41  

Hjälp i form av vattenrening, logistik och kommunikationsutrustning är på väg till Filippinerna, bland annat från Sverige. Trasig infrastruktur och stora avstånd gör arbetet till en mardröm.

Tidigt i morse kom ett team med läkare, sjuksköterskor och samordnare från biståndsorganisationen Skandinaviska barnmissionen fram till staden Tacloban. Personalen flögs in med militärens Herculesplan - de enda som nu får landa och lyfta från den förstörda flygplatsen.

– Det går knappt att ta sig dit. Men nu har vi lyckats, och kommit fram till en situation som är fullständigt sönderslagen. Tacloban är en spökstad, säger Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete i Filippinerna, till TT.

Det är svårt att nå ut med hjälpen eftersom vägarna är förstörda.

Bland de överlevande i Tacloban är förtvivlan stor. Staden är helt beroende av hjälpsändningar och evakueringshjälp från tre militärplan som flyger till och från närbelägna Cebu.

Vid en landning samlades tiotals människor vid grindarna till flygplatsen och ropade på hjälp, rapporterar Reuters.

– Hjälp oss, hjälp oss. Var är president Aquino? Vi behöver vatten, vi är mycket törstiga. När kommer ni att ta bort liken från gatorna? ropade en kvinna.

Över 10 000 människor har rapporterats döda, varav många i Tacloban, men hela omfattningen av katastrofen är ännu inte känd. Myndigheter och hjälporganisationer har ännu inte kunnat nå alla öar, kommunikationerna i de värst drabbade områdena har varit utslagna i flera dagar.

Minst sex människor har dödats i tyfonens framfart i södra Kina. 600 hus har skadats eller förstörts, rapporterar statliga medier enligt AFP.

Samtidigt uppger Pekingregimen att man kommer att ge erbjuda humanitär katastrofhjälp till Filippinerna.

Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i Manila, berättar att 25 avdelningar inom Röda Korset nu arbetar i de katastrofdrabbade områdena.

– Globalt har vi ett stort team som börjar anlända i Manila nu. Katastrofenheter är på väg hit från Storbritannien, USA, Spanien och andra länder.

Beredskapen handlar bland annat om vattenreningsenheter, kliniker och enheter som ska sätta upp lager och se till att logistiken fungerar.

Grupperna från Röda Korset som redan arbetar i de drabbade områdena vittnar om fasor.

– Situationen är fullständigt katastrofal i de östra delarna, framför allt i Leyte. Hjälparbetarna har svårt att röra sig i området, och de har också svårt att hålla kontakt med oss i Manila. Enda sättet är fortfarande att använda satellittelefon. Det finns ingen elektricitet, och eftersom batterierna kan ta slut får vi bara sporadiska rapporter, berättar Andreas von Weissenberg.

Olika beräkningar om antalet katastrofoffer varierar, men siffrorna har stigit. Nu tros sammanlagt mellan fem och tio miljoner människor ha drabbats, berättar von Weissenberg.

Myndigheterna fruktar stigande dödstal när räddningsmanskapet når fram till samhällena längs kusten. Ett av dem är Guiuan med 40|000 invånare i östra Samarprovinsen där supertyfonen först gick in över land. Bilder som militären tagit från luften visar skrämmande scener med människor som vandrar runt bland resterna av raserade byggnader och sönderflisade träd. Ingen hjälp har ännu nått det avlägset belägna samhället.

Ett Hercules-plan lastat med kommunikationsutrustning och materiel till basläger lyfter i dag från Örebro flygplats med destination Filippinerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer också att skicka personal.

– De två baslägren kommer att bli helt självförsörjande så att man inte belastar lokal infrastruktur, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på MSB.

Planet innehåller utrustning för ett första basläger inklusive sambandscentral där det kommer att finnas ett portabel informations- och kommunikationsutrustning.

Troligen flyger man till Tacloban, men det har kommit förfrågningar till MSB om andra regioner.

– Vi försöker hitta ytterligare flyg som kan landa på de flygplatser som är tillgängliga, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

Hercules-planet kan komma ner på små och kanske delvis förstörda flygplatser och kan också komma att användas som luftbro mellan Manila och drabbade öar.

Redan i dag åker två experter med för att så fort som möjligt kunna rigga upp tekniken, medan resten åker i morgon.

Totalt är det åtta personer från Sverige, inklusive en person från MSB som ska koordinera den gemensamma insatsen, till exempel elektriker, sjukvårdare och experter på vattenrening.

Utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om skadade eller avlidna svenskar i Filippinerna.

– Vi räknar med att det finns cirka 1 000 svenskar i de drabbade områdena, men det är en mycket grov uppskattning, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s kommunikationsenhet.

Den svenska ambassaden i Bangkok kommer att skicka konsulär personal till Filippinernas huvudstad Manila för att bistå eventuella svenskar som behöver hjälp.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt