Svenska företag varnar för övertro

2011-05-31 14:16  

Svenska utvecklingsföretag är avvaktande till det tyska avvecklingsbeslutet. "Ropa inte hej ännu", säger Rolf Ljunggren på Cortus.

Cortus är ett av de unga svenska energiteknikföretag som är på väg ut i världen.

Cortus har tagit fram en produkt som producerar syntesgas ur biobränsle.

Vd Rolf Ljunggren ser positivt på det tyska avvecklingsbeslutet.

Han tror att intresset för alternativ energiteknik ökar, men han varnar samtidigt för en övertro på de framtida möjligheterna.

– De bolag vars kapacitet kommer att tas ur drift kommer att göra vad de kan för att dämpa konsekvenserna.  Som att förlänga tiden innan avvecklingen ska träda i kraft, säger Rolf Ljunggren till Ny Teknik.

Han vill inte ropa hej ännu, utan menar att mycket kan hända under kommande tioårsperiod.

– Det hinner rinna en hel del vatten under broarna innan det här blir klart, siar Rolf Ljunggren. 

Samma sak säger Svante Bengtsson, vd för energiteknikföretaget Rehact som har utvecklat ett eget ventilationssystem för lågtempererad värme, kyla och ventilation.

Svante Bengtsson väljer också en avvaktande linje

– Den svenska kärnkraften skulle också avvecklas. Och det visar att beslut kan omprövas. Så vi får väl vänta och se om det blir någon avveckling i Tyskland, säger han.

– Men självfallet är det här är en positiv signal, säger Svante Bengtsson till Ny Teknik.

Både Cortus och Rehact tillhör de utvalda svenska cleantechföretag som nästa vecka får träffa ett 20-tal investerare på svenska ambassadens residens i London. Läs om det här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt