Svenska boken om bioenergi <br></br> - nu finns den också på ryska

2008-03-10 10:08  
Bioenergi - vad räcker den till? Foto: Formas.

Det statliga forskningsrådet Formas samlade förra året de viktigaste svenska forskningsrönen om bioenergi i en bok med titeln "Bioenergi – till vad och hur mycket?". Nu har den boken kommit ut både på ryska och engelska.

- Bioenergi är internationellt en av de hetaste miljö- och energifrågorna i dag. Det är därför som vi översatt vår bok, säger Formas generaldirektör Rolf Annerberg.

Det är ingen dålig samling forskare och forskningsresultat som Formas mobiliserat. Sammanlagt deltar 39 svenska forskare i 26 kapitel om vad biobränslet kan användas till på mest effektivaste sätt.

Frågeställningarna i boken är:

1. Hur långt räcker bioenergin i framtidens energisystem?

2. Hur mycket går det att få ut från skogar och åkermark?

3. Vad ska bioenergin användas till?

4. Är det klokt att satsa på biodrivmedel eller ska bioenergin användas till värme och el i stället för till bilar?

5. Vilka konflikter blir det mellan ökad biobränsleproduktion och svenska miljömål?

6. Hur går det med livsmedelsförsörjningen globalt?

7. Hur bra är egentligt biobränslena på att förhindra klimatförändringar?

Globalt sett finns inte tillräckligt med bioenergi för att ersätta allt fossilt bränsle, skriver tre forskare från Chalmers och i ett annat kapitel skriver två forskare från Umeå universitet att man måste satsa på teknikutveckling istället för biobränslen.

Bland författarna finns också Vinnovas transportforskare Magnus Blinge, etanolprofessorn Pål Börjesson från Lunds universitet, nye generaldirektören för Energimyndigheten Tomas Kåberger och biogasforskaren Åke Nordberg från JTI i Uppsala.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt