Svenska algbatteriet ett steg närmare marknaden

2010-06-18 11:54  
Algbatteriet i labbet

Nu ska det bli fart på processen att ta det svenska algbatteriet från labbskala till industriell produktion. Uppsalaföretaget Perendinus Technologies har fått pengar för att hitta lämliga tillverkningsprocesser.

Ett lågprisbatteri skapat av cellulosa från algen grönslick riktade i höstas världens blickar mot Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Uppståndelsen över det snabbladdande och miljövänliga batteriet var stor i forskar- såväl som medievärlden.

Uppsalaföretaget Perendinus Technologies har nu fått 300 000 kronor av Vinnova och Energimyndigheten för att ta tekniken ett steg närmare marknaden.

- Pengarna ska användas för att hitta produktionsutrustning och för att undersöka möjliga framtida partners, säger Maria Strömme, professor vid Ångströmslaboratoriet och styrelseledamot i Perendinus Techologies.

- Vi tror till exempel att processer som används inom pappersmasseindustrin kan vara det vi behöver.

Att det i slutändan blir det nya bolaget Perendinus Technology som tar algbatteriet till marknaden är Maria Strömme däremot inte säker på.

- Det kan bli så. Men det kan också tänkas att vi knoppar av algbatteritekniken.

Teamet bakom algbatteriet samarbetar idag med det svenska utvecklingsbolaget ETC battery and fuel cells. Bolaget har specialiserat sig på att ta ny energilagringsteknik från den akademiska världen ut till industrin. Ett lyckat exempel är avknoppningen av Alelion Batteries i Nödinge utanför Göteborg. Alelion, som använder en teknik som utvecklats vid Ångströmslaboratoriet,  levererar litum-jon-batterier till elbilar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt