Svensk vindkraft snurrar fram fem terawattimmar

2011-08-30 23:00  

Svensk vindkraft producerade de senaste 52 veckorna 5,03 TWh, enligt Svensk Energis veckostatistik till och med 21 augusti.

<p>Det är mer än en av de nedlagda reaktorerna i Barsebäck, som brukade producera 4 TWh/år, men mindre än Forsmark 3, som ger 8-9 TWh/år.</p> <p>Vindenergin motsvarade under perioden 3,5 procent av elanvändningen. I Tyskland är det mer än dubbelt så mycket, i Spanien 16 procent (43 TWh) och i Danmark 27 procent (8,6 TWh) under tolvmånadersperioden till och med juli 2011.</p> <p>Men det byggs snabbt i Sverige. För drygt två år sedan passerade vindkraften 2 TWh-strecket. Produktionen har alltså ökat med 150 procent sedan dess.</p> <p>Sverige låg enligt den globala vindkraftsorganisationen GWEC.net på tionde plats i världen i vindkraftsutbyggnad 2010, med 604 MW ny kraft. Listan toppas överlägset av Kina, som byggde 30 gånger mer vindkraft.</p>

Fredrik Lundberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt