Svensk utmanar Teslas batteri

2015-09-17 10:14  

Nu finns en svensk utmanare till elbilsföretagets Teslas omtalade batterilager. Den första "energiboxen" har nyligen installerats på Orust.

Bakom det svenska energilagret står Göteborgsföretaget Box of Energy. Grundaren och vd:n Johan Stjernberg fick idén till när han jobbade som teknisk projektledare för Volvos elbil C30.

-Jag insåg att allt fler företag och privatpersoner kommer att producera sin egen förnybara el. Och för att kunna utnyttja energin på tider så solen inte skiner behövs någon typ av energilager.

Johan Stjernberg riktar sig i första hand mot företag, elbolag och lantbruk med egna vind- eller solkraftsanläggningar. I början av september installerades den första "energiboxen" hos Västra Orust Energitjänst. Energilagret på 20 kWh ska ta hand om överproduktionen av solcellsel på dagen så att den kan utnyttjas på natten.

Men han ser även ett växande intresse från privatpersoner, trots att de låga elpriserna gör det tar tid att räkna hem investeringen.

- En annan viktig drivkraft är viljan att bli energioberoende. Det är något som folk pratar mer och mer om.

Box of Energy använder litiumjonbatterier från sydkoreanska LG. All montering och utveckling av programvaror sköts av företagets sju anställda.

Boxarna säljs i flera olika storlekar, från en liten variant på 10 kWh till system av flera ihopkopplade större boxar på sammanlagt 220 kWh.

Priset på den minsta modellen är 75 000 kronor exklusive moms. För en större variant, tänkt för en normalvilla med 5-10 kW solceller på taket, är priset 120 000 kronor för 20 kWh och 220 000 kronor för 40 kWh.

Box of Energy är långt ifrån ensamt på marknaden. Den senaste tiden har en rad företag lanserat batterilager för både privatpersoner och företag. Mest omtalat är elbilstillverkaren Teslas "Powerwall".

Johan Stjernberg räknar med tuff konkurrens, särkilt på privatmarknaden. Han tycker att Tesla presenterat en "jättehäftig produkt".

- Den har också skapat ett stort intresse som vi kan rida på.

Box of Energy är dock mer än ett batteri, påpekar han.

- Vi säljer ett smart system som bara är att plugga in och som du kan följa via en app.

I Sverige är marknaden än så länge i sin linda. I Tyskland har ett statligt bidrag gjort att mer än 15 000 hushåll lagrar sin solel i batterier.

Att den svenska regeringen nu satsar på bidrag för energilager för hushåll är därför något som Johan Stjernberg välkomnar.

- Den typen av satsningar behövs för att Sverige ska bli ledande på förnybar energi.

Marie Alpman

Mer om: Energilagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt