Svensk svartlut på export till USA

2007-10-23 13:43  

Nu går tekniken för svartlutsförgasning på export. Amerikanska pappers- och massatillverkaren New Page vill testa tekniken på sitt bruk i Michigan.

- Sätter man in svartlutsförgasning i full skala i ett massabruk får man ett ökat kassaflöde på 30-50 procent, säger Jonas Rudberg, vd på det svenska företag som äger patenträttigheterna.

Jonas Rudberg, vd för Chemrec, har just kommit hem från Michigan där han diskuterat möjligheterna att sätta upp en anläggning för svartlutsförgasning vid massabruket i Escanaba.

Den kommer att vara runt 25 gånger större än den utvecklingsanläggning som redan finns i Piteå.

- Vi har just påbörjat arbetet med en förstudie, säger Jonas Rudberg.

Svartlut, som har varit på tapeten i många år, är nu mer intressant än någonsin för den amerikanska pappers- och massaindustrin.

Dels är beroendet av olja mycket stort och priset per fat låg häromdagen på 90 dollar. Dels är konkurrensen från den sydamerikanska massaindustrin oroväckande.

Svartlut är den vätska som blir över vid kokning av träflis när pappersmassa tillverkas. Luten är mycket energirik och när den förgasas under tryck ökar man energiverkningsgraden ytterligare.

Ett massabruk kan antingen använda tekniken för att bli självförsörjande på el eller använda den för att tillverka drivmedel. Och det är detta som är mest intressant för den amerikanska marknaden.

- Massaindustrin får mer betalt om de tillverkar drivmedel och det finns fem olika produkter att välja bland, säger Jonas Rudberg.

Förutom syntetgas och syntetetisk naturgas kan man tillverka dimetyleter eller metanol. Dessutom finns ännu ett drivmedel som Jonas Rudberg än så länge vill hålla tyst om.

Rikard Gebart, programchef för Svartlutsförgasning i Piteå nämner Del Raymond, pionjär för Agenda 2020, skogsindustrins dokument, som visar var industrin kommer att befinna sig om 20 år.

- Många i USA ser svartlutsförgasningen som räddningen för den amerikanska massaindustrin. Annars går den nordamerikanska skogsindustrin en dyster framtid till mötes, säger Rikard Gebart.

Efter nyår tar företaget i USA ställning till om anläggningen i Michigan ska uppföras.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt