Svensk storsatsning på brittisk vindkraft

2008-11-10 13:23  
Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft. Foto: Lars Anders Karlberg

Vattenfall bildar allians med Scottish-Power Renewables, dotterbolag till världens största vindkraftsbolag Iberdrola, för att få en stor bit av den brittiska vindkraftskakan när koncessioner på 25 000 MW ska fördelas under nästa år.

- Vattenfall är världens näst största vindkraftoperatör till havs och Iberdrola är störst i världen till lands. Tillsammans räknar vi med att få en fjärdedel av de koncessioner som ska delas ut nästa år, säger Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft.

Han har skrivit ett partneravtal med spanska Iberdrolas brittiska dotterbolag Scottish Power Renewables. De kommer att lämna in gemensamma koncessionsansökning med start i mars nästa år.

- Vi söker gemensamt för 6 000 MW av de totalt 25 000 MW som ska delas ut i en ”skönhetstävling” nästa år. Det är alltså inte fråga om en auktion utan de företag som anses bäst skickade får koncessioner, säger Anders Dahl till Ny Teknik.

Vattenfall och Scottish-Power ska sedan dela upp koncessionerna i lika delar och driva projekten var för sig.

Blir en gigant i Storbritannien
Om dessa planer går i lås och Vattenfall får koncessioner för 3 000 MW blir Vattenfall en av giganterna på den europeiska vindkraftsmarknaden med en samlad kapacitet på över 4 000 MW.

Vattenfall har under höstenköpt tre stora brittiska vindkraftsprojektmed en potentiell effekt på 1 100 MW. Dessutom har Vattenfall sedan tidigare Kentish Flats med en effekt på 90 MW.

– Storbritannien är idealiskt för vindkraft, säger Anders Dahl och räknar upp en fem gynnsamma faktorer.

1. Det blåser mycket runt de brittiska öarna.

2. ”Energiinnehållet” i vinden, framför allt i Skottland, är dubbelt så högt som för genomsnittet i Europa.

3. Den brittiska kustlinjen är lång vilket ger många bra vindlägen.

4. Den brittiska regeringen är öppen för utländska investeringar.

5. Storbritannien har ett bra stödsystem som innebär att man får uppemot 1,50 kronor per kWh för vindkraftsel.

Gigantiska investeringsplaner
Utbyggnaden av de tre nyförvärvade brittiska vindkraftsparkerna beräknas kosta 25 miljarder kronor under en tioårsperiod.

Om Vattenfall dessutom får koncessioner för 3 000 MW handlar det om ytterligare cirka 75 miljarder kronor i investeringar i brittisk vindkraft.

I Sverige har Vattenfall planer på 2 000 MW landbaserad vindkraft i södra Sverige, där Vattenfall har ett avtal med den statliga skogsjätten Sveaskog om tillgång till bra vindlägen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt