Svensk solteknik <br></br>teknikpionjär 2007

2006-12-04 14:35  
Göran Bohlin, en av grundarna till Climatewell.

Det svenska företaget Climatewell i Hägersten får årets pris Technology Pioneer 2007 av organisationen World Economic Forum. Företagets solkylningsteknik valdes bland 225 innovativa tekniska lösningar.

Tekniken bygger på att energi kan lagras i salt, för att sedan tas ut igen genom att saltet blandas med vatten. Energin kan därefter användas antingen till att kyla eller värma.

Processen medför inga koldioxidutsläpp. Om metoden användes för att värma och kyla byggnader skulle en tredjedel av världens energiförbrukning kunna sparas, uppger Climate Well i ett pressmeddelande. Och detta utan att människor skulle behöva byta livsstil.

Företaget Climate Well och energilagringsmetoden CW10 har tidigare beskrivits i Ny Teknik serie om nystartade teknikföretaget, "Teknik i tillväxt".

Företaget bildades 2001 när entreprenören Gösta Bohlins solenergiföretag Solsam Sunenergy i Högersten gick sammans med uppfinnaren Ray Olssons bolag Suncool på Åland.

World Economic Forum är en oberoende stiftelse som verkar för att förbättra världens tillstånd. Den finansieras av världens 1000 mest framstående företag.

World Economic Forum har sedan 2000 utsett totalt 352 "teknikpionjärer" inom bioteknik, informationsteknik och energi.

Det är bara två svenska företag som fått umärkelsen - och båda är från Hägersten i södra delen av Stockholm. Förra året var det telekomföretaget Transmode Systems och i år energiföretaget Climatewell.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt