Svensk energigeneral sprider sol över Japan

2011-08-19 09:11  
Tomas Kåberger Foto: Anette Andersson, Energimyndigheten

Tomas Kåberger slutar som chef för Energimyndigheten. Nu ska han leda en nybildad stiftelse som ska skynda på utvecklingen av förnybar energi i Japan. Bakom stiftelsen står Japans rikaste man.

Efter tre och ett halvt år slutar Tomas Kåberger som chef och generaldirektör för Statens Energimyndighet. Istället blir han ordförande för den nybildade stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation, en privat stiftelse med syfte att skynda på utvecklingen av förnybar energi i Japan efter Fukushima-katastrofen.

Bokom stiftelsen står affärsmannen Masayoshi Son, grundare och vd för det japanska medie- och telekommunikationsföretaget Softbank. Han är enligt tidningen Forbes Japans rikaste man med en förmögenhet på åtta miljarder dollar och även känd för sitt samhällsengagemang.

För att leda den nya stiftelsen har han valt Tomas Kåberger.

Hur fick du jobbet?

- Jag har haft en hel del kontakt med Japan och bland annat varit där och föreläst. Sverige är känt som ett land som lyckats bra och Masayoshi Son måste ha fått tips om mitt namn. Jag bjöds in för att träffa honom.

Hur reagerade du på erbjudandet om att få hjälpa Japan med förnyelsebar energi?

- Det var så klart smickrande att få frågan och det ska bli väldigt roligt att bidra med svenska och europeiska erfarenheter. Samtidigt är det en gigantisk utmaning och inte lätt för en svensk att ta en sådan här roll i en japansk organisation.

Vad ska stiftelsen ägna sig åt?

- Stiftelsen ska samla in och sprida erfarenheter om hur man snabbt kan öka utnyttjandet av förnybar energi, men det är för tidigt att gå in på några detaljer. Vi har ett första möte i början av september.

Hur mycket pengar kommer den att ha?

- Det är ännu inte helt klart men den blir ganska stor. Masayoshi Son är enormt engagerad och har stora ambitioner. Han har också en härlig respektlöshet.

Flyttar du till Japan?

- Nej, jag kommer att ha kvar min bas och familj i Göteborg men kommer att tillbringa tre månader om året i Japan fördelat på ett antal lite längre perioder.

Hur har japansk energipolitik påverkats av Fukushima-katastrofen?

- Regeringen har gjort en dramatisk omsvängning och de har naturligtvis väldigt goda skäl att ompröva tidigare planer och ambitioner. Jag träffar många som är väldigt engagerade i detta.

Japan har i dag en ganska liten andel förnybar energi, var ser du de största möjligheterna?

- Japan är redan i dag starkt inom solceller. De har också goda möjligheter att utveckla en stark industri inom vindkraft och biobränslen. Även inom geotermisk energi finns stor potential.

Kan svenska företag spela en roll?

- Det är inte mitt uppdrag att sälja in svensk industri, men jag ser redan i dag att svenska företag som ABB är framgångsrika i Japan. Sverige har också företag inom solenergi, avfallshantering och bioenergi som kan få stora möjligheter.

Vad kommer du att göra under tiden som du inte är i Japan?

- Jag kommer att jobba på Chalmers både med forskning och med att kommersialisera ny energiteknik.

Vilken är den viktigaste lärdomen som du tar med dig från dina tre och ett halvt år på Energimyndigheten?

- Att många faktorer måste fungera samtidigt för att stora förändringar i energisystemet ska kunna genomföras. Företagen måste ha tillräcklig kunskap för att kunna förverkliga tekniska möjligheter samtidigt som regelverket och infrastrukturen måste finnas på plats. Det gäller att göra saker i rätt ordning.

Vad behöver vi bli bättre på i Sverige?

- Vi har kommit långt och har goda resurser men vi skulle kunna vara duktigare på att tjäna pengar på den teknik som utvecklas.

Tomas Kåberger

Generaldirektör för Energimyndigheten sedan mars 2008. Ersätts från och med måndag 22 augusti av Andres Muld  tills en ny generaldirektör utsetts.

Född 1961 i Göteborg. Uppväxt i Västerås.

Civilingenjör på Chalmers i teknisk fysik 1983. Teknologie doktor på Chalmers 1999 med avhandlingen ”Aspects of Energy Resources Management”.

Masayoshi Son

Vd och grundare för Softbank, ett japanskt företag inom media och telekom. Softbank är bland annat det enda företaget i Japan som erbjuder Apples iPhone.

Enligt tidningen Forbes är Masayoshi Son Japans rikaste man med en förmögenhet på åtta miljarder dollar.

Han har också gjort sig känd för sitt samhällsengagemang. Efter katastrofen i mars i år erbjöd Softbank genast gratis mobiltelefoni i området kring Fukushima. Masayoshi Son har också personligen donerat minst motsvarade 900 miljoner för olika hjälpinsatser. Samtidigt skänker Softbank motsvarade 90 miljoner kronor. Hur mycket som går till den nya stiftelsen är dock inte känt.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt