Svensk el ska rädda Tyskland på fredag

2015-03-18 14:35  

De svenska vattenkraftverken står beredda att hjälpa Tyskland och andra europeiska länder när solförmörkelsen får deras egen elproduktion att gå ned. Det säger driftchefen på Svenska kraftnät på Krisinfobloggen.

Solförmörkelsen på fredag den 20 mars startar strax efter klockan åtta på morgonen och pågår i fyra timmar.

Det är månen som täcker solen och skapar skugga över jorden och får produktionen av el från solcellstak och solcellsparker över hela Europa har gå ner. Och när solen förmörkas kommer det att blåsa mindre. Därmed försvinner också elproduktionen från mycket vindkraft.

-Man väntar sig att drygt 30 000 MW - mer än hela Sveriges samlade elproduktion - försvinner nästan samtidigt i Europa som en direkt följd av solförmörkelsen. Under tiden den är borta måste annan, icke väderberoende, produktion startas, skriver Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät i en blogg på Krisinfo.se, som är de svenska myndigheternas gemensamma webbplats för krisinformation.

Senast en solförmörkelse av den här omfattningen inträffade i Europa var för 16 år sedan. Då fanns knappt någon sol-elsproduktion av betydelse.

-Ett av få storskaliga sätta att "lagra" el är i de svenska vattenkraftverkens stora magasin. Där kan vattnet ligga och vänta på att användas. De reserverna står vi nu extra beredda med om till exempel Tyskland, som har mycket sol-elsproduktion, skulle behöva hjälp, skriver Erik Ek.

Han beskriver också vilket tekniskt utmaning det blir att parera för när produktionen först snabbt försvinner och sedan snabbt kommer tillbaka.

-Det kommer att gå blixtsnabbt, motsvarande att koppla in ett kärnkraftverk i minuten. Det blir en oerhörd utmaning för Europas kontrollrum för elnäten, skriver Erik Ek.

På sajten timeanddate.com kan man se korta animeringar om hur solförmörkelsen kommer att se ut på olika platser på jorden, inklusive Stockholm där solförmörkelsen blir nästan total.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt