Svävande lampa gör succé

2015-05-20 12:23  

Den svävar fritt i luften och lyser trots att den varken har sladd eller batterier. Ledlampan Flyte från Stockholm har gjort dundersuccé på Kickstarter.

På bordet står en kvadratisk träplatta med en elsladd i ena änden. Några centimeter ovanför svävar en ledlampa med en träsockel fritt i luften. Den har vare sig sladd eller batterier, men om du nuddar träbiten på bordet så tänds lysdioderna direkt medan lampan sakta roterar.

- Många år av experimenterande ligger bakom den här lampan, säger Simon Morris, konstnär och entreprenör.

Såväl lampsockel som träbas innehåller motriktade magneter som håller lampan svävande. Den elektriska energin överförs induktivt med ett växlande elektromagnetiskt fält från en spole i basen till en spole i lampsockeln.

-De två tekniska utmaningarna har varit att få till rätt balans på magnetismen och induktionen så att lampan hålls svävande och lyser lagom starkt, säger Simon Morris.

Den 21 april lanserades lampan, som heter Flyte, på finansieringssajten Kickstarter. Kampanjen blev en succé direkt. Pengar - och mail - strömmade in. Redan efter två dagar hade lampan överträffat målet på 80 000 dollar, motsvarande cirka 660 000 kronor. I dag när ett dygn återstår av kampanjen har teamet bakom Flyte kammat hem närmare fem miljoner kronor från knappt 2 000 personer.

- Det är både överraskande och väldigt roligt. När man startar en Kickstarterkampanj så vet man aldrig hur det ska gå, säger Daniel Mascarenhas som är en av teamets fyra medlemmar.

I oktober ska de första lamporna levereras till kunderna.

- Vi kommer att starta ett företag och en onlinebutik för att sälja lamporna över hela världen. Intresset är enormt, säger Simon Morris.

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt