Svartlutsteknik från Piteå<br></br>blir till biobränsle i USA

2007-08-23 10:37  

Svensk kemiteknik från Piteå kan bli grunden för ett nytt biobränslecentrum i USA. Det amerikanska pappersbruket New Page i Michichan vill göra biobränsle av svartlut enligt den metod som utvecklats av Chemrec i Piteå.

- Det är det tyngsta teknikavtal som vi hittills har skrivit. New Page vill bygga en förgasningsanläggning som är 25 gånger större än den demonstrationsanläggning som vi har i Piteå, säger Chemrecs marknadschef Patrik Löwnertz till Ny Teknik.

New Page och Chemrec ska tillsammans göra en förstudie under hösten och nästa år ska ett eventuellt investeringsbeslut tas. Det handlar om en investering på motsvarande 1 miljard svenska kronor.

Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen landade USA:s Stockholmsambassadör Michael Wood tillsammans med Dan Arvizu, chef för National Renewable Energy Laboratory i Piteå för att på plats se hur Chemrec tar hand om svartluten från det stora massa- och pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå.

Själva avtalet skrevs under på onsdagen på amerikanska ambassaden i Stockholm under överinseende av industriminister Maud Olofsson.

Tar vara på energin i svartluten
Forskningsföretaget Chemrec, som har sitt huvudkontor i Stockholm, har utvecklat en teknik att göra syntesgas av restprodukten svartlut från massaindustrin och på så sätt bättre ta vara på energiinnehållet i svartluten.

Svartluten är i sig en värdefull restprodukt eftersom den kan förädlas till grönlut som går tillbaka som råvara i massaframställningen.

I vanliga fall eldas svartluten i massabrukens sodapannor för att få fram grönlut. Man får då också värme och el, men med relativt låg verkningsgrad.

Syntesgas - en värdefull biprodukt
- Genom att förgasa svartluten i stället för att förbränna den får man dels ut värdefull grönlut, dels energirik kolmonoxid och vätgas som man kan göra mycket spännande med, säger processingenjören Daniel Ingman på Chemrec.

Just nu är mycket intresse koncentrerat på att göra fordonsbränsle av syntesgasen, men enligt Daniel Ingman skulle gasen lika gärna kunna användas för att göra skogsindustrin självförsörjande på el.

I USA ligger fokus för närvarande på biobränslen till bilar och lastbilar och den syntesgasfabrik som planeras i anslutning till New Pages stora massabruk i Michigan ska producera dieselbränslet dimetyleter DME, metanol eller så kallad Fischer Tropsch-diesel.

SKF Steels plasmateknik
Chemrec har en brokig historia med förgasningsteknik från SKF Steels spektakulära plasmaprojekt på 1970-talet och från det norska industribolaget Kvaerner som lade ned mycket tid och pengar på förgasningstekniken under 1990-talet.

Kvaerner sålde Chemrec vidare till forsknings- och riskkapitalbolaget Nycomb Synergetics 2003, som vidareutcklat tekniken och förbättrat de keramiska materialen som måste tåla tuff miljö.

Volvo delägare i Chemrec
Tidigare i år släppte in Volvos riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer och det amerikanska riskkapitalbolaget Vantage Point Venture Partners som hälftenägare.

Volvo forskar i nya motorer och nya bränslen, framför allt DME, som är en typ av dieselbränsle.

I det pressmeddelande som Volvo skickade ut i vintras säger man att energiinnehållet i svartluten vid alla massabruk i Sverige teoretiskt skulle kunna ersätta upp till 25 procent av alla bensin och diesel i Sverige - eller ge ett tillskott av grön el motsvarande upp till 5 procent av Sveriges elförbrukning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt