Svart kisel siktar på solceller och kameror

2008-10-14 10:53  
Vassa spikar fångar ljuset.

Ljuskänsligt svart kisel kan ge bättre prestanda i såväl digitalkameror som solceller. Nu ska tekniken, som upptäcktes av en slump, ut på marknaden.

Det amerikanska halvledarföretaget Sionyx ska kommersialisera en helt ny kiselteknik utvecklad på Harvard University. Det rör sig om svart kisel, ett extremt ljuskänsligt material som upptäcktes av en slump för snart tio år sedan.

Harvardforskaren Eric Mazur experimenterade i labbet och lät korta kraftfulla laserpulser belysa en kiselskiva. Resultatet blev ett tunt lager som ser svart ut för blotta ögat. Men tittar man på kislet i mikroskop så syns ett fält av vassa spikar.

När man sedan belyser ytan så studsar ljuset fram och tillbaka mellan spikarna. Det gör att materialet absorberar dubbelt så mycket synligt ljus som vanligt kisel. Dessutom absorberas infrarött ljus, som normalt är osynligt för kisel.

Nu hoppas Sionyx att det svarta kislet ska förbättra prestanda dramatiskt i allt från enklare ljusdetektorer och mörkerseende till avancerade bildsensorer i digitalkameror och högeffektiva solceller. Företaget har nyligen tagit in motsvarande 80 miljoner kronor i finansiering.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt