Svårt få elavtal i Skåne och Småland

2010-10-19 09:40  
Här kommer gränserna för de fyra prisområdena för el att gå när de nya reglerna träder i kraft den 1 november 2011.

Flera elhandelsbolag har slutat teckna bundna elavtal med kunder i Skåne, Småland och Halland. Anledningen är att priserna kommer att stiga nästa höst.

Tisdagen den 1 november 2011 delas Sverige in i fyra prisområden när det gäller elhandel och eldistribution.

Gränserna går tvärs över Sverige på fyra ställen och har dragits där Svenska Kraftnät bedömt att det finns flaskhalsar i elnätet.

Ända sedan EU tvingade Sverige att anpassa elpriserna till de verkliga kostnaderna för elöverföringen har det stått klart att elen kommer att bli dyrare i södra Sverige, där avståndet till kraftverken i Norrland är störst.

Men ingen vet ännu hur mycket dyrare elen i det södra prisområdet, prisområde 4, som sträcker sig söderut från Ullared i Halland, Värnamo i Jönköpings län och Ankarsrum i Kalmar län.

Nu rapporterar nyhetsbyrån TT att flera elhandelsbolag slutat teckna bundna prisavtal med kunder i prisområde 4.

- Vi gör en paus innan vi vet vad det kommer att kosta, säger Patrik Andersson, elhandelschef på Luleå Energi som inte bara säljer el i Norrland.

Ett annat bolag som tillfälligt dragit sig tillbaka från södra Sverige är Karlstad Energi.

Flera andra bolag har valt att lägga in en klausul i kontraktet som säger att priset kan komma att ändras när de nya prisområdena införs nästa år, rapporterar TT.

Se detaljerad information med kartor och Exeldiagram på Svenska Kraftnäts sajt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt