Svanberg: Världen kan tåla ett par graders uppvärmning

2011-04-19 09:48  
Carl-Henric Svanberg Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Ett år efter olyckan i mexikanska golfen talar BP:s nyomvalde styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ut. Han medger att hans uttalande om "small people" var olyckligt men att protesterna som helhet blev mindre än han trott.

För ett år sedan hände olyckan som kostat BP cirka 250 miljarder kronor. Då hade Svanberg varit styrelseordförande i cirka 4 månader. För en vecka sedan blev han omvald till styrelseordförande i jättekoncernen. Drygt 7 procent av aktieägarna röstade dock emot ett omval.

- Vi visste ju att det skulle bli en del protester eftersom det var så nära ettårsdagen av olyckan, men det blev nog mindre än vad vi trott. Därför kände jag mig oerhört glad över det stöd jag fick, säger Carl-Henric Svanberg till Svenska Dagbladet.

BP var inte ensamma skyldiga till jättekatastrofen menar Svanberg. Dock poängterar han att företaget tar sitt ansvar. Han ser också en fara i att företaget blir för försiktiga. Han jämför med ett flygbolag som varit med om en olycka och ser att man måste koncentrera sig på säkerhetsarbete men att ”det här är en industri som alltid kommer innehålla risker.” BP får inte bli för passiva berättar Svanberg för Svd.

Han medger att företaget var illa ute när försöken att täppa till läckan gång på gång misslyckades. I samma veva rasade aktiekursen. I mitten av juni blev han, som media beskrivit det, inkallad till ett möte med Obama. Det är en beskrivning som han inte håller med om, utan han poängterar att det var BP som jobbade stenhårt för att få till ett möte.

Enligt Svanberg var det ett livsviktigt möte.

- Innan det var kreditmarknaden nästan oåtkomlig för oss och aktien var som mest nerpressad. Men där vände både kredit- och aktiemarknaden och där återtog vi initiativet, säger Carl-Henric Svanberg till Svd.

Efterspelet, speciellt i Sverige enligt Svanberg, kom att handla om hans uttalade om ”the small people”. Han medger dock att uttalandet var olyckligt.

- Men jag får bjuda på det, säger han till Svd.

Angående den globala uppvärmningen säger han:

- Det flesta är nog överens om att världen kan tåla ett par graders uppvärmning, sedan får vi större effekter. Dessutom handlar det inte om att sluta med fossila bränslen utan att hitta rätt balans, säger han för Svd.

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt