Svamp ger mer etanol i Norrköping

2015-04-17 12:26  

En matsvamp från Indonesien ska öka produktionen av etanol hos Lantmännen Agroetanol i Norrköping. Svampen bryter ner cellulosan som den vanliga jästen inte klarar.

Lantmännen Agroetanol i Norrköping är Sveriges största producent av bioetanol. Som råvara används fullkornvete som får jäsa till etanol.

I ett samarbete med Högskolan i Borås har Agroetanol utvecklat en process för att krama ännu mer etanol ur råvaran. Med hjälp av svampen Neurospora kan även cellulosan som finns i spannmålet i form av kli omvandlas till etanol. Det är något som den vanliga jästen inte klarar.

- Våra tester visar att det fungerar och när vi optimerat processen hoppas vi få ut fem procent mer etanol, säger Bengt Olof Johansson, vd på Lantmännen Agroetanol.

Hittills har testerna gjorts i en tank på 80 kubikmeter där svampen fått växa och samtidigt producerat etanol. I ett nästa steg ska processen testas i en reaktor på 1000 kubikmeter.

- Efter det är vi klara att gå vidare och införa det i vår vanliga kontinuerliga produktion, säger Bengt Olof Johansson och tillägger att det kan ske utan större investeringar.

- Visserligen blir det inga jättemängder, men det är ett billigt alternativ för att tillverka cellulosaetanol. Något vi kommer att titta på är om vi kan öka produktionen genom att tillsätta extra kli. Det skulle vara mumma för oss, säger Bengt Olof Johansson.

Tester i mindre skala pågår på Högskolan i Borås. Där görs försök även med halm, berättar Mohammad Taherzadeh, professor i bioprocessteknik. Han har forskat om svampar för olika ändamål i 15 års tid.

- Det här är första gången som vi gör något kommersiellt, säger han.

Svampen Neurospora är lättodlad, växer i form av trådar och är en vanlig matsvamp i Indonesien. Eftersom den är åtlig kan den ingå i den rest - drank - som används till djurfoder. Planer finns också på att svampresterna kan bli en produkt i sig.

Etanolmarknaden har varit tuff och präglats av prispress de senaste åren. Projekt av det här slaget är viktigt för att vända utvecklingen enligt Bengt Olof Johansson.

- Vi måste vända på alla stenar. Förutom att vi förbättra våra processer utvecklar vi nya produkter. Ett exempel är etanoldiesel som vi lanserade tidigare i år.

Marie Alpman

Mer om: etanol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt