Supraledande vattenkraft

2010-04-27 13:23  
Generatorn testas i ett kraftverk i Bayern.

Världens första supraledande vattenkraftgenerator installeras nu i Bayern. Det är Eons kraftverk i Hirschaid, en mil söder om Bamberg, som testkör sin nya generator. I sommar tas den i drift.

Det nittio år gamla kraftverket i floden Regnitz, som försörjer 2 000 hushåll i närområdets, har tre 1,25 megawatts generatorer. En av dem ersätts nu med en generator på 1,7 megawatt som har en supraledande rotor. Trots den trettio procent högre effekten är den nya generatorn betydligt mindre än sin föregångare.

Den kompaktare konstruktionen är just finessen med supraledningen. Eftersom supraledarna har väsentligt mindre tvärsnittsarea än kopparledare får det plats med fler varv i spolen, och magnetismen i motorn blir därmed kraftigare.

Eons generator har 28 poler och ger linjespänningen 5 250 volt vid ett varvtal på 214 varv i minuten. Lindningarna består av första generationens supraledare som består av supraledande keramiska fibrer inbäddade i silver.

Rotorns fältspolar kyls ned till 30 kelvingrader med heliumgas under högt tryck. Kylanläggningen sitter utanför vakuumbehållaren som omger rotorn och gasen förs in genom specialtillverkade roterande kopplingar. Likaså förs fältspänningen in till rotorn genom roterande kontakter. Mätvärden från spolarna överförs däremot trådlöst.

Den supraledande generatorn gör det också möjligt att passera den övre gräns som i praktiken finns för hur stora vindkraftverk kan bli. Mer än sex megawatt går inte att få ut ur en vindsnurra, med traditionell generator av koppartråd och med växel, utan att den blir för stor och tung. En mångpolig supraledande generator kan ge dubbelt så hög effekt, hävdar engelska Converteam, som leverat Eons vattenkraftgenerator.

Den supraledande generatorn är ett resultat av ett EU-projekt inom det sjätte ramprogrammet. I projektet deltar bland andra brittiska Converteam, tyska Zenergy, polska Silesian University och holländska Stirling Cryogenics.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt