Supertunt solid state-batteri ska ge ström till små enheter

2020-06-08 06:57  
Bild från Peter den Stores Sankt Petersburgs polytekniska universitet. Foto: SPbPU

Det tekniska universitetet i Sankt Petersburg har tagit fram ett batteri med fast elektrolyt i form av en tunnfilm. Batteriet är utvecklat för att driva små uppkopplade iot-enheter.

Med utrullningen av 5g förmodas världen stå inför en explosion av uppkopplade vardagsföremål. Internet of things, sakernas internet, kan handla om sensorer som övervakar en vattenledning eller ett lager i en maskin.

Läs mer: Bredbart mellanlager ger stabila fastfas-batterier

Slimmade batterier kommer att göra det möjligt att skapa väldigt små iot-enheter. Det samma gäller för bärbar teknik, så kallad wearables, som smarta klockor.

Nu rapporterar sajten Technology att en lösning vara på gång i Ryssland. Vid Sankt Petersburgs statliga tekniska universitet, Peter den Stores Sankt Petersburgs polytekniska universitet, har man tagit fram ett fastfas-batteri i form av en tunnfilm – specifikt för de här ändamålen.

De ryska forskarna använder en teknik kallad ALD, atomlagerdeposition, en metod att tillverka tunnfilm ett atomlager i taget.

Läs mer: Ny studie: Gammalt batteri blir bättre efter återvinning

– Vi lyckades få fram ett katodmaterial av litiumnickeloxid (LiNiO2) genom att använda atomlagerdeposition-metoden, som med stor exakthet låter oss bestämma filmens tjocklek, säger Maxim Maximov vid institutionen för maskinteknik, materialvetenskap och transport, till Technology.

Teamets arbete har publicerats i tidskriften Energies Journal.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt