Energi

Supertunn bränslecell ska ladda mobilen

MWC. Svenska Myfc vill ersätta ditt externa batteri till mobilen med en bränslecellsladdare. På MWC visar företag upp sin nya bränslecell – som är under en millimeter tjock.

Publicerad

Dagens smarta mobiltelefoner kräver mycket energi för att drivas – särskilt de högupplösta skärmarna. Ett problem i branschen är att batteritekniken inte utvecklas i samma snabba takt som övriga komponenter. Ju mer avancerade mobilerna blir, desto mer lidande blir batteritiden.

Svenska bolaget Myfc vill lösa det problemet med en portabel laddare som bygger på grön teknik. Produkten heter Jaq och ser ut som ett vanligt reservbatteri av större modell. Jaq fungerar på så sätt att du stoppar in ett bränslecellskort – som innehåller salt, vatten och lite reaktionskomponenter – vilket i sin tur genererar vätgas, som går genom cellen och alstrar energi. Den energin kan sedan överföras till din mobiltelefon via en usb-kabel.

– En fördel gentemot andra reservbatterier är att den här tekniken till exempel är godkänd att ha med under flygningar. Efter olyckorna med bränder har många flygbolag blivit mer restriktiva mot litiumjonbatterier, säger Magnus Lundberg, säljchef på Myfc.

Bolaget är på Mobile World Congress för att visa upp en ny teknik – en bränslecell med en tjocklek på under en millimeter. För att demonstrera potentialen har Myfc tagit fram prototyper där man har integrerat den nya bränslecellen på smarta telefoners chassi – det ser ut lite som en tunn svart platta som sitter på baksidan av mobilen. För att kunna alstra energi behöver användaren sedan koppla på en slags kassett som innehåller själva bränslet.

Bolaget poängterar att detta är en tidig variant, och att prototypen har byggts på eget bevåg – man har alltså inte i samarbete med någon mobiltillverkare. Målet är att ge en tydlig bild av vilken potential den nya tekniken har.

När kommer vi se en färdig produkt av detta?

– Vi har en plan för det, men jag kan inte ge några detaljer i nuläget, säger Magnus Lundberg.

Hur har intresset varit här på MWC?

Jag skulle säga att det är stort intresse för energi – särskilt portabla lösningar är väldigt hett. Vi har fått många propåer, så det är bra tryck på mässan i år.

Viktigaste målen för 2017?

– Vi vill få ut så mycket produkter på marknaden som möjligt för att göra folk medvetna om att den här tekniken existerar.

Läs fler artiklar från Mobile World Congress här!

Hur ska ni lyckas med det? Samarbeten med operatörer?

– Jag tror att det finns många vägar, men den vägen som vi jobbar mest är med operatörer. Där finns det en naturlig koppling – de känner sina kunder väldigt väl, och dessa kunder konsumerar mycket energi med sina smarta mobiler. Men det finns naturligt vis andra vägar in på marknaden också.

Hur ser ni på försäljning via kedjor som exempelvis Seveneleven?

– Den typen av kanaler skulle säkert kunna fungera som återförsäljare av det som våra kunder fyller på – det vill säga bränsle. Men någonstans måste vi nå användarna först, så att de hittar den här sortens teknik. Det säljs väldigt mycket portabel energi i dag, och det här är ett bättra och smartare alternativ till lösningarna som finns.

Ni har ett samarbete med Tre i dag. Hur intresserade är andra operatörer av tekniken?

– Jag skulle säga att det är ett stort intresse. Det bygger på att näsan alla operatörer drivs att differentiera sig, vilket är svårt. De tillhandahåller nät och datatrafik – sedan bygger de på tjänster. Om vi kan hjälpa dem med portabel energi kan deras användare vara uppkopplade längre och använda mer datatrafik. Det är win-win för alla, avslutar Magnus Lundberg.