Superbillig el i helgen – tack vare tysk vind

2019-06-10 07:12  
Foto: TT

Elpriset mer än halverades på lördagen. Under vissa timmar på elbörsen var elen i princip gratis, rapporterar Dagens industri.

Att det är helg och sommarvärme har gjort att förbrukningen sjunkit men huvudförklaringen till prisraset är vindkraftsproduktionen i Tyskland, som just nu går på högvarv.

– Det flyter helt enkelt billig kraft från Tyskland till oss, säger Matina Rosenberg, analytiker på elhandelsbolaget Bixia, till Di.

På lördagen sjönk spotpriset på el till under 10 öre per kilowattimme på elbörsen Nordpool – för alla fyra elområden i Sverige. Och elpriset ser ut att ligga på låga nivåer även framöver, enligt Matina Rosenberg.

Läs mer: Forskarna tror på storskalig energilagring med bakterier

– Det har varit rätt mycket nederbörd. Många lågtryck som har dragit förbi och fyllt på magasinen. Vattenkraft dominerar i Norden, så det pressar ner priset. Förra året var det torrt och då höll de låga vattennivåerna uppe priserna, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt