Superbatteri laddas på 10 minuter

2008-10-02 13:24  

Ett nytt superbatteri blir nästan fulladdat på tio minuter och klarar sex tusen uppladdningar. Det kan användas i allt från datorer till fordon. Första kommersiella produkt blir en elmoped.

I början av nästa år rullar en ny elmoped ut på vägarna i USA och Europa.

Det blir den första kommersiella produkt som ska använda ett nytt batteri från Toshiba.

En prototyp av det nya batteriet Super Charge Ion Battery, SCIB, har demonstrerats av företaget vid mässan Ceatac i Japan.

Enligt Toshiba kan batteriet laddas till 90 procent av full kapacitet på tio minuter. Dessutom klarar det av sex tusen uppladdningar innan det måste kasseras.

På den japanska mässan demonstrerades en bärbar dator med det nya batteriet.

Men Toshiba har ännu inte avslöjat om eller när datorer som använder den nya batteritekniken ska lanseras.

Så första kända produkt med det nya superbatteriet blir elmopeden Tailwind från amerikanska företaget Schwinn som presenterades på cykelmässan Interbike i Las Vegas förra veckan.

Till den elmoppen har Toshiba utvecklat ett batteripaket med SCIB-celler som genererar 24 volt och 4,2 amperetimmar.

Det ska kunna hålla moppen rullande upp till 50 kilometer på en laddning.

Batteriet i Tailwind klarar av upp till 2 000 laddningar och en laddning tar omkring 30 minuter med en vanlig laddare ansluten till en väggkontakt.

Men Toshiba har även utvecklat en specialladdare som med 50 ampere strömstyrka laddar batteriet till 90 procent på fem minuter, enligt ett pressmeddelande från Toshiba.

Den första generationens SCIB-batterier presenterades för ett år sedan. Men de klarade bara av 500 uppladdningar, enligt Eetimes.

I den nya generationen som kan laddas 6 000 gånger har den negativa elektroden som tidigare var av kol bytts ut mot en elektrod tillverkad av litiumtitanat.

När den nya elmopeden med den nya batteritekniken börjar säljas i början av 2009 blir priset i USA omkring 20 000 kronor.

Jan Melin

Mer om: batteri Toshiba

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt