Styr termostaten med mobilen

2012-11-15 07:00  
Appen håller reda på dig och termostaten. Foto: Tado

Den haussade termostaten Nest har fått en utmanare. Tyska Tado styrs via en app och sägs minska uppvärmningskostnaderna i hemmet med 27 procent.

Termostater brukar inte toppa listorna över coola prylar. Men de senaste åren har utvecklingen gått snabbt, och flera leverantörer tar nya innovativa grepp för att styra energiförbrukningen i hemmet. Drivkraften är att sänka elnotan samtidigt som man gör en insats för miljön.

Den stilrena och självlärande termostaten Nest har kanske fått mest uppmärksamhet hittills, delvis för att formgivaren är Tony Fadell som även ligger bakom Apples musikspelare Ipod. Nu lanserar tyska Tado en utmanare som också heter Tado.

Till skillnad från Nest så har den tyska nykomlingen varken rattar eller skärm. Den styrs i stället helt av en app som kopplas till termostaten via internet. Appen håller reda när siste man, eller snarare sista smarta telefonen, lämnar bostaden och sänker då värmen automatiskt. När någon börjar bege sig hemåt igen så skruvas värmen upp till önskad temperatur.

Efter en tid lär sig systemet hur det ska anpassa sig till hemmets värmeegenskaper. Hur snabbt bostaden tappar värme och hur solens strålar påverkar inomhustemperaturen till exempel. Termostaten kan även ta hänsyn till väderprognosen, och hålla igen lite på energiförbrukningen när prognosen lovar sol. 50 tyska hushåll testade tekniken förra vintern och minskade sina värmekostnader med 27 procent i genomsnitt, enligt Tado.

Den nya termostaten utnyttjar det svenska utvecklingsföretaget Thingsquares teknik Thingsquare Mist, en produkt för att ansluta prylar till internet. Företagets medgrundare är Adam Dunkels, som tidigare haft stora framgångar med sitt operativsystem Contiki och hårdbantade versioner av tcp/ip-protokollet.

-Termostaten är ett konkret exempel på något vi pratat om under många år: hur allt kommer att bli uppkopplat. Den bygger helt naturligt på Internet, det är inte något som är pålagt efteråt, säger han.

Tado kostar 99 euro per år, motsvarande knappt 900 kronor. Först nästa år ska produkten finnas tillgänglig i Sverige.

Charlotta von Schultz

Mer om: Nest Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt