Studsvik får tillbaka radioaktivt avfall

2021-04-06 07:33  
Radioaktivt avfall från Studsvik skickas tillbaka från slutförvaret i Forsmark då det visat sig att det var farligare än väntat. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

2 800 tunnor tunnor med radioaktivt avfall från Studsvik som förvarats i Forsmark visade sig vara farligare än man tidigare trott. Nu ska tunnorna tas upp ur slutförvaret och skickas tillbaka, rapporterar SVT Sörmland.

Tunnorna är en del av de cirka 10 000 tunnor från Studsvik som förvaras i ett förslutet bergrum 50 meter under havsbotten vid Forsmark, i det så kallade slutförvaret för kortlivat avfall, SFR.

Misstaget uppdagades efter att företaget Svafo gått igenom avfallet, som visade sig innehålla farligare ämnen än vad som tidigare var känt.

Enligt uppgifter till P4 Sörmland har tunnorna förvarats felaktigt sedan slutet av 1900-talet. Följesedlar som påträffats visar att det bland annat finns så kallat mörkerriktmedel från försvarsmakten i tunnorna som tros innehålla radium i farliga mängder.

Läs mer: Delade meningar om kärnavfallet – här är knäckfrågorna

Svensk Kärnbränslehantering har därför beslutat att skicka tillbaka tunnorna till Studsvik där man planerar att bygga ett nytt mellanlager för dem.

Mer om: Kärnavfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt