Studie: Tokyo hjälplöst utlämnat vid kärnolycka

2011-04-01 10:31  

Ett radioaktivt utsläpp i Tokyos omedelbara närhet hade varit omöjlig att hantera enligt en studie vid FN-universitetet i Bonn.

- Evakueringsövningar undan radioaktiva utsläpp i en storstadsregion som Tokyo är ogenomförbara, förklarar riskforskaren Jörn Birkmann vid FN-universitetet i Bonn.

Han anser att det i viss mån går att i förväg skydda sig mot jordbävningar och tsunamivågor genom byggnormer och varningssystem.

Japanska hus är oftast bättre rustade mot skalv och det finns anvisningar för vart man ska gå för att komma klara sig mot flodvågor.

Annat är det med radioaktivitet. Att tömma Tokyoregionen med 35 miljoner invånare och evakuera till områden på säkert avstånd är enligt Birkmann en oöverstiglig uppgift. Det finns inga planer för att ta hand om så mycket människor.

- Och även om de flesta skulle sköta evakueringen på egen hand med tåg, flyg eller bil så finns i området 7 miljoner personer äldre än 65 år, påpekar Jörn Birkmann. Om hälften av dessa skulle behöva assistans så är det en enorm uppgift att ta itu med.

En kärnkatastrof i Tokyo skulle alltså ha passerat gränsen för hanterbara risker, men Birkmann påpekar att det finns miljonstäder i Europa som också ligger illa till vid kärnolyckor.

En lärdom av olyckan i Fukushima är att det inte räcker att planera för en risktyp. En stor olycka får oftast konsekvenser på flera plan, menar Birkmann.

De räddningstjänster som vanligtvis byggs upp i samhället fungerar bra vid olyckor som är lätta att lokalisera och är begränsade i tid. Vid radiakolyckor som är svåra att identifiera både  geografiskt och tidsmässigt räcker inte vår katastrofberedskap, hävdar Jörn Birkmann.

Fördelningen mellan ansvar och plikter mellan stat, privata näringslivet och enskilda hushåll måste preciseras.

- Viktigt är att överväga hur det privata hushållet kan förbereda sig för den "otänkbara" katastrofen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt