Studie: Kina ledande på elbilar 2020

2009-05-12 15:51  

Kina kommer ta ledningen som det ledande elbilslandet 2020. Det spår strategikonsulten Roland Berger i en rapport.

Enligt rapporten kommer då 9 eller 10 procent av världens bilpark bestå av elbilar eller elhybrider. Men Kina är ett undantag. Där kommer hälften av bilarna ha någon form av eldrift.

Kinesiska staten ger redan nu stora subventioner för att Kina ska utvecklas i den riktningen, enligt rapporten. Marknaden för komponenter som batterier, elmotorer och styrelektronik kommer vara värd 20 till 50 miljarder euro per år under den här perioden, och efter 2020 ökar värdet till 100 miljarder euro.

Andra skäl till att Kina kommer att bli en elbilsjätte är att arbetskraftskostnaderna är låga jämfört med andra industriländer. Dessutom finns litiumtillgångar i landet och Kina kommer att kunna producera stora mängder litium-jonbatterier till konkurrenskraftiga priser.

Kinesiska innovationer på batteriområdet, exempelvis litium-järnbatterier, visar att Kina kommer att ha flera av det tiotal stora batteritillverkare som finns i världen 2020.

Dessutom finns i Kina världens största fyndigheter av neodym, som behövs vid framställningen av permanentmagnetmotorer. Dessa effektiva motorer kommer att få stor användning i elbilarna.

Roland Berger uppmanar västvärldens industriländer att möta utmaningen med nya affärsmodeller, allianser och kostnadssänkningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt