Studie: Äta mindre kött viktigast för miljön

2016-02-22 12:32  
Foto: Alamy

Med havredryck istället för mjölk i glaset och noll nötkött på tallriken kan den vanlige konsumenten påverka klimatmålen.

(Artikeln har uppdaterats)

Men minst lika viktigt är bättre teknik inom matproduktionen, visar en ny studie.

Det svenska klimatmålet om nollutsläpp av växthusgaser är tänkt att tidigareläggas från 2050 till 2045. Då ska Sverige ha minskat utsläppen med minst 85 procent jämfört med 1990.

– Omställningar tar tid, det är dags att sätta igång, säger David Bryngelsson, en av forskarna på Chalmers som tillsammans med kollegor på Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) studerat möjligheterna till minskade utsläpp inom matsektorn och jordbruk.

Två insikter förvånade forskarna. Dels att det är så stor skillnad när det gäller utsläpp och klimatpåverkan mellan olika typer av kött. Dels att en minskning av matsvinnet har mycket liten effekt på strävan att nå miljömålen.

– Vi kan till och med äta mer kött och ändå klara miljömålen, men då måste vi byta ut nötköttet mot kyckling och fläskkött, och byta ut mejeriprodukter mot soja- eller havremjölk, säger David Bryngelsson.

Läs mer: "Inför konsumentskatter på nötkött och flyg"

Att blanda ihop nötkött med kyckling är som att blanda ihop en bensinbil med en elbil, menar David Bryngelsson, det ena är dålig för klimatet, det andra är det inte.

– Man ska fortfarande förstås inte slänga mat, men effekten av en minskning är mycket liten när det gäller att bidra till minskade utsläpp.

Förutom att äta mindre nötkött och konsumera färre mjölkprodukter är effektivare produktion och förbättrad teknik avgörande. Enligt forskarna skulle utsläppen sammantaget kunna halveras genom olika åtgärder i produktionen.

– Ett konkret sätt att komma åt nästan allt utsläpp från gödselhantering är exempelvis att täcka över gödselbrunnarna. Då stoppar man bildningen av lustgas och så kan man fånga upp metanen och elda upp den, säger David Bryngelsson. Med incitament genom bidrag eller skatter skulle det bli intressant för bonden och det skulle också bli en konkurrenspunkt att med låga utsläpp kunna sälja produkter med lägre pris.

Utsläpp från produktion av handelsgödsel kan enligt forskarna halveras om fabrikerna använder den senaste tekniken.

    

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL