Strider mot miljardplaner på kraftledningar: ”Skapar kalhyggen”

2022-01-19 13:34  
Markägarna har många invändningar, bland annat att de inte fick yttra sig innan regeringen fattade beslut. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät är på väg att skapa ett av landets största permanenta kalhyggen, hävdar markägare som protesterar mot planerna på att bygga 20 mil luftburen kraftledning genom sydöstra Sverige.

Nu har ett 80-tal berörda markägare liksom Emmaboda och Tingsryds kommuner vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen med krav på att regeringens beslut om klartecken till projektet ska rivas upp, skriver ATL.

Regeringen fattade sitt beslut i september 2021 efter nio års tvist. Markägarna har många invändningar, bland annat att de inte fick yttra sig innan regeringen fattade beslut.

Läs mer: Vattenfall vill bygga flytande vindkraft i Skottland

De anser att det finns alternativ till att hugga ner skog och bygga luftburna ledningar, nämligen att gräva ner kablarna i marken, eller att dra en sjöledning från Oskarshamn och vidare ner längs den skånska kusten.

– I och med dessa planer är ju Svenska kraftnät på väg att skapa ett av landets största permanenta kalhyggen, eftersom inga nya träd får växa under ledningarna. Dessutom ökar risken för vindfällor, säger markägaren Göran Elmgren utanför Emmaboda till tidningen.

Han anser att regeringsbeslutet strider mot svenska mål om hållbarhet. Per Eckemark, divisionschef på Svenska kraftnät, pekar på ledningens stora betydelse för det svenska kraftsystemet. Några alternativ till en luftburen ledning finns inte på sträckan hävdar han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt